Društvo

POJAČAN NADZOR PREDAVANJA NA DALJINU Univerzitet u Beogradu odlučio se za kombinovani model nastave

Univerzitet u Beogradu odlučio se za kombinovani model nastave od oktobra, uz održavanje teorijskog dijela nastave na daljinu, a praktičnog u manjim grupama na fakultetima, izjavila je rektorka Ivanka Popović i najavila veći nadzor onlajn predavanja.

POJAČAN NADZOR PREDAVANJA NA DALJINU Univerzitet u Beogradu odlučio se za kombinovani model nastave
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je za Kurir rekla da su zbog korona virusa okolnosti nepredvidive i da se Univerzitet odlučio na kombinovani model nastave koji može brzo da se prilagodi epidemiološkim uslovima.

Teorijski dio nastave održavaće se na daljinu, a praktični na fakultetima, u manjim grupama, rekla je Popović i istakla da su su novoj školskoj godini prethodile intenzivne pripreme fakulteta tokom ljeta.

Ona je najavila da će u ovoj školskoj godini nadzor realizacije nastave biti pojačan, ali “ne sa namjerom da se kontroliše, već sa namjerom da se studentima obezbjedi najbolja moguća nastava”.

Popović je istakla da je bio potreban ogroman napor da se održi nastava na daljinu i zahvalila se svima onima koji su prepoznali posebne okolnosti u kojima se djelovalo i sa kojima se još uvijek suočavamo.

– Međutim, jedan manji dio akademske zajednice nije bio dorastao zadatku i moraće da mijenja svoje navike u novoj školskoj godini – istakla je Popović.

Pandemija nas je naučila da moramo brže da reagujemo na nove okolnosti, rekla je Popović.

Upitana o mogućnostima za ispunjenje zahtjeva studenata da se školarine smanje za 30 odsto, Popović je rekla da očekuje da će fakulteti izaći u susret onima koji su u teškoj situaciji.

– S punim razumjevanjem teškoća u kojima se pojedini studenti nalaze, očekujem da će fakulteti, u okviru svojih mogućnosti, izaći u susret studentima koji podnesu obrazložene zahtjeve za smanjenje ili oslobađanje od školarine – rekla je rektorka.