Svijet

POJAČANA KONTRAOFANZIVA Ukrajinci probili odbranu na 2 mjesta, Rusi pružaju žestok otpor

Ukrajinska kontraofanziva se pojačava, ali nailazi na čvrst otpor Rusa, prenosi Politiko.

Ukrajinski vojnici vježbaju
FOTO: ADAM VAUGHAN/EPA

Sami Ukrajinci su rekli da neće izvještavati o napretku borbi.

Ukrajinske snage su udvostručile svoje napade oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine i u Zaporožju, ali se suočavaju sa snažnim otporom Rusije. Obje strane tvrde da su protivnicima u posljednjih nedjelju dana nanijele velike gubitke.

Ukrajinci su saopštili da su napredovali na 1.600 metara oko Bahmuta, grada koji su ruske snage nedavno zauzele poslije mjeseci žestokih borbi. Jevgenij Prigožin, šef paravojne grupe Vagner, nazvao je ranije sramnim povlačenje ruskih trupa kod Bahmuta.

Rusi potisnuli Ukrajince u Zaporožju

U Zaporožju su ukrajinske snage izvršile napad u noći između 7. i 8. juna, ali su ih Rusi već 8. juna vratili na početne položaje, saopštio je vašingtonski Institut za proučavanje rata, koji svakodnevno izvještava o situaciji na bojnom polju.

Prema satelitskim snimcima, Ukrajinci su vjerovatno uspjeli da probiju prvu rusku liniju između Robotine i Verbove oko 15 kilometara jugoistočno od Orihiva, strateškog grada u Zaporožju. Rusi su tada najvjerovatnije uspjeli da ih potisnu i vrate na početne pozicije. Amerikanci su takođe primjetili žestoke borbe oko Velike Novosilke, u blizini granice Zaporoške i Donjecke oblasti.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvijestio je predsjednika Vladimira Putina o borbama, uključujući napad velikih razmjera ukrajinske 47. mehanizovane brigade, za koji je rekao da je odbijen u jednosatnoj bici u Zaporožju.

Pročitajte još

Ruske snage su organizovale svoje položaje kroz nekoliko linija odbrane, sa minskim poljima, rovovima i tenkovskim zamkama.

– Inženjering se pokazao kao jedna od najjačih grana ruske vojske – kaže se u nedavnom izvještaju britanskog Kraljevskog instituta za ujedinjene službe.

Ruski odbrambeni sistem okupiranih teritorija, koji se sastoji od složenih prepreka i utvrđenih rovova, predstavlja veliki taktički izazov za ukrajinske ofanzivne operacije, smatraju Britanci.

Prije početka kontraofanzive, iskusni vojni posmatrači predviđali su da je Zaporožje najvjerovatniji glavni cilj Ukrajinaca, s obzirom da bi oslobođenje tog područja obezbijedilo njihovo napredovanje ka Berdjansku, Melitopolju i Tokmaku, odvajajući Rusiju od okupiranih teritorija na jugu Ukrajine.

Nedostatak brzog i vidljivog napretka na početku ofanzive ne bi trebalo da obeshrabri Ukrajince, prenosi Jutarnji list.

Raketa u dvorištu kuće
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Predsjednik Volodimir Zelenski je prije nedelju dana pripremio Ukrajince za tešku, dugu operaciju i pokušao da ublaži očekivanja. Rekao im je da se pripreme za tešku borbu koja je pred nama – borba će potrajati i imati visoku cijenu, rekao je.

Odbrana probijena na dva mjesta

Ukrajina je uspješno probila prvu liniju ruske odbrane u dijelovima zemlje u proteklih 48 sati, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, pozivajući se na svoje obavještajne podatke.

U svom dnevnom obavještajnom brifingu, ministarstvo odbrane je saopštilo da je bilo “značajnih operacija u nekoliko sektora istočno i južno od Ukrajine”.

U njemu se navodi da su trupe postigle “dobar napredak u nekim oblastima, gdje su probile prvu liniju ruske odbrane”.

– U drugima je ukrajinski napredak bio sporiji – dodaje se.

Ruska odbrana sa nekim jedinicama “izvodi manevarske odbrambene operacije, dok se druge povlače u određenom neredu”, smatraju Britanci, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije