Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POJAČANE KONTROLE Afrička kuga svinja trese region, Srpska u pripravnosti

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

U Republici Srpskoj zasad nema slučajeva afričke kuge svinja, ali su nadležni u pripravnosti, s obzirom na to da je u Srbiji u dva lovišta, na području Dimitrovgrada i Pirota, registrovana zaraza.

Iako, trenutno, rizik nije visok, teško je isključiti mogućnost pojave ove bolesti i u Republici Srpskoj, jer se kretanje životinja ne može kontrolisati.

U Ministarstvu poljoprivrede Srpske podsjećaju da su u januaru lani,  prije nego što se bolest pojavila u Srbiji, organizovali monitoring na afričku kugu kod divljih svinja, a u junu aktivni monitoring i na domaćim i na divljim svinjama.

– Monitoringom je bilo obuhvaćeno 2.000 domaćih i 500 divljih svinja, a u oba slučaja dobili smo negativne rezultate. U međuvremenu, bolest se pojavila u Srbiji, a mi smo formirali krizni centar za borbu protiv afričke kuge svinja u RS i pripremili se u slučaju da bolest izbije – kaže pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo Dragan Knežević.

Dodaje da je izdata naredba o pojačanoj kontroli prometa na pijacama, što je ključni način sprečavanja ulaska bolesti u RS.

– Kancelarija za veterinarstvo i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uveli su određene zabrane prema Srbiji. Prije svega, spriječen je uvoz živih životinja i sirovina u kojima može da se nađe virus – objašnjava Knežević.

Prema njegovim riječima, mjere zaštite neće biti pooštrene, s obzirom na to da je riječ o zarazi kod divljih svinja u Srbiji.

– Uvijek postoji opasnost od pojave bolesti i zato smo se pripremili. Problem je što se u zimskom periodu, u potrazi za hranom, životinje kreću, odnosno, preplivavaju rijeke, uglavnom Savu. Međutim, nivo opasnosti nije visok, jer sve što se dešava u Srbiji dešava se na potpuno drugoj strani od one na kojoj je RS – ističe Knežević.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da već dvije i po godine preduzimaju mjere, koje su sada pojačane, te da je problem što afrička kuga svinja divlja u Rumuniji i Bugarskoj.

– To je prosto nevjerovatno koliko je žarišta. Biće totalna redukcija divljih svinja, a to radimo zajedno s lovcima – rekao je Nedimović.

Riječ je o zarazi koja se ne prenosi na ljude, ali može da ugrozi svinjski fond, s obzirom na to da za bolest nema lijeka već se sve zaražene životinje ubijaju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO