Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POJAČAVA INTENZITET BOLESTI Kvalitet vazduha u FBiH i dalje NEZDRAV

Regioni
Autor:

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

U većini gradova Federacije BiH u kojima se vrši mjerenje, kvalitet vazduha ocijenjen je kao nezdrav, što može izazvati pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa, poput astme, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim licima preporučuje se smanjenje bilo kakve fizičke aktivnosti i veća naprezanja tokom boravka napolju.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 časova, indeks kvaliteta vazduha u Zenici iznosio je 183, slijedi Ilijaš sa 170, Lukavac 163, te Tuzla i Sarajevo 155.

Vazduh nezdrav za osjetljive kategorije bio je u Goraždu sa indeksom 145, dok je dobar kvalitet vazduha jutros jedino izmjeren u Jajcu.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav, a više od 300 se opisuje kao opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO