Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“POJEDI TO, FINO JE” Djevojku sa poteškoćama u razvoju vršnjaci tjerali da proguta IZMET

Svijet
Autor:

Foto: RAS Srbija

Učenicu (18) sa intelektualnim poteškoćama vršnjaci su pozvali na školsko igralište i iživljavali se. Snimci brutalnog iživljavanja iz centralne Hrvatske objavljeni su na društvenim mrežama.

Maloljetnici su pozvali djevojku da se druže na igralištu, a zatim se na njoj brutalno iživljavali. Pojedi to, to je fino, govorili su nudeći joj izmet s poda. Nesrećna djevojka je uzela izmet i stavila ga u usta, a zatim gotovo povratila.

To dešavanje je bilo praćeno podsmjehivanjem i podrugivanjem. Na drugom snimku natjerali su je da u usta ugura grančicu drveta kako bi se ispovraćala.

– Ma nemoj to da snimaš, nije zanimljivo kad ne može da se ispovraća. Svako može da pljuje – sugerisala je zlostavljačica dječaku koji je sve to snimao. Na trećem videu nesrećnu djevojku tjeraju da jede lišće.

Djevojka je tek krenula u školu za djecu s intelektualnim teškoćama u centralnoj Hrvatskoj. Skoro je postala punoljetna, ali intelektualno je na nivou djeteta i vjerovatno nije bila svesna šta od nje traže, prenosi 24sata.

Direktor tvrdi da se to nije dogodilo u njihovoj ustanovi

– Taj događaj se nije dogodio u našoj ustanovi. Nisam obavješteni sadržajem koji djeca dijele na društvenim mrežama. Djevojčica je pod pojačanim nadzorom. Takvo ponašanje nije dopušteno u našoj ustanovi. Mi odgovaramo za dijete kad je unutar ustanove. Svi su pod konstantnim nadzorom – rekao je.

Prošle godine druga grupa maloljetnika ju je naterala da se skine gola, a zatim su te fotografije objavili na društvenim mrežama. Tad još maloljetna djevojka, takođe nije bila svjesna svojih postupaka.

Već tad, prije godinu dana, njeni roditelji su kontaktirali policiju i nadležnu službu.

– Htio sam da se malo osamostali. Inače uvijek izlazi uz moju pratnju, želio sam da se druži s drugom djecom i osjeti slobodu. Puštao bih je na sat ili dva da se druži sa vršnjacima jer ionako nema drugih prijatelja osim onih u školi – objašnjava otac koji je već tad uvidio veličinu problema.

Nije prvi put

Fotografije su uklonili s interneta, a njegovu kćerku liječi nadležni Centar za socijalni rad, koji ima stručno osoblje u školi.

– Policija je tad otkrila počinioca. Ne znam šta je bilo s njima jer nikada nisam dobio informaciju ko su oni, ali situacija se nakon toga smirila i bilo je sve u redu do ovog incidenta. Sve je počelo prije nekoliko mjeseci kad su je zvali na telefon. Nekad sam se i ja javio pa bi prekinuli. Ali nisam imao pojma da je ovako dramatično. O svemu su me obavijestili iz škole. Snimak nisam vidio jer jednostavno ne bih mogao to gledati – rekao je očajni otac.

Djevojka kaže da ne zna zašto je to radila i da većinu djece koja su je natjerala na gnusan čin ne poznaje. Neke od njih upoznala je tokom ljeta na lokalnim mjestima.

– Zovu me telefonom i pitaju hoću li da idem na igralište. Kad dođem, onda me zedirkivaju i vrijeđaju. Nagovaraju me da skočim na auto ili se popnem na krov auta – prepričava djevojka, nesvesna da time ugrožava svoj život.

Otac se nadovezuje kako tu djecu sreću prilikom šetnje po gradu i da je njegova kćerka zbog toga bila uvijek uznemirena. Primijetio je i prije mjesec dana da se ponaša drugačije, ali kaže da nije znao šta se zapravo dešava. Ovo nije prvi put da se maloljetnici iživljavaju nad djecom sa teškoćama u razvoju.

– Naši učenici su djeca ograničenih mentalnih sposobnosti i znali smo imati situacija u kojima su ih, uglavnom vršnjaci, kad postanu punoljetni, nagovarali da potpišu ugovore za mobilne i tako natjerali žrtve da plaćaju skupe uređaje umjesto njih ili je bilo drugih sličnih materijalno-pravnih situacija – prenosi 24sata.

Dobra učenica

U ovom slučaju o svemu je obaviještena policija koja je dobila prijavu svjedoka incidenta od prošle subote. Učenica je priznala da je ona na tom snimku i sve smo odmah prijavili nadležnom centru. Obavijestili smo i roditelje koji nisu znali kroz šta njihova kćerka prolazi. Ona zadnjih nedjelju dana nije bila na nastavi, a čim se vrati, uključićemo je u naš tretman – objasnio je psiholog škole koju djevojka pohađa.

Dodala je kako je devojka inače uključena u brojne školske aktivnosti te uspješno učestvuje u dramskim nastupima i sportskim takmičenjima.

Dobra je učenica s kojom nemaju problema. Ima dobre motoričke i radne sposobnosti, a do završetka školovanja ostalo joj je još nekoliko mjeseci.

– I nakon mature ona ima kod nas pravo još sljedeće tri godine na praćenje i tretman kako bismo se osigurali da smo je osposobili za život – istakli su u školi.

Inače, djevojka potiče iz porodice skromnih životnih uslova, te je jedinica.

– Ona je inače jako dobra i poslušna, s njom nemamo problema. Ali sad moramo da preorganizujemo život. Mislim da do svega toga ne bi došlo da nije mobilnih telefona i društvenih mreža. Smiju joj se da ide u specijalnu školu, po ponašanju su djeca iz njene škole puno bolja od ovih koji idu na redovne programe. Nisam htio da bude potpuno nesamostalna, ali sad sam joj oduzeo mobilni, internet, dobila je samo onaj obični s kojeg može da pozove. I dalje ću joj dopuštati druženja s prijateljima, ali isključivo pod mojim nadzorom – nastavio je otac koji objašnjava kako je spreman svaki put devojku da otprati do igrališta i da je pričeka u blizini kako bi se uvjerio da je sve u redu.

Bez odgovora iz Centra za socijalnu zaštitu

– Želio sam da je naviknem na socijalni život, da nije stalno uz roditelje. Ali čim druga djece primijete da je drugačija, loše se ponašaju prema njoj i ismijavaju je. Ona nije na tom nivou da može da procijeni šta smije ili ne smije da uradii. Želi da je drugi ljudi vole i da ima prijatelje. Ja to razumem, ali sad, šta je, tu je – priča muškarac koji se nada da je ovo situacija koju će ubrzo biti ostavljena za sobom i da će njegova jedinica po završetku škole pronaći posao i započeti koliko-toliko normalan život.

Sagovornici portala 24sata iz škole koju djevojka pohađa ističu kako već dugo upozoravaju na kontradiktorne zakone koji njihove učenike, uprkos intelektualnim teškoćama, smatraju jednakima svojim vršnjacima nakon što napune 18 godina, iako većina nema tu sposobnost.

Tako i u ovom slučaju tek sa punoletstvom žrtve roditelji mogu da traže vještačenje kojim bi se utvrdila poslovna sposobnost djevojke i eventualno starateljstvo.

Upravo zbog takvog, nedorečenog zakona, djeca sa intelektualnim teškoćama na pragu punoljetstva često su na meti prevaranata ili nasilnih vršnjaka, a u slučaju prekršaja koji čine nesvjesni sopstvenog djelovanja pred zakonom moraju odgovarati kao da su bez ikakvih teškoća – prenosi 24sata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO