Gradovi

“POJEDINCI KORISTE BORCE ZA POLITIČKE POENE” Optužuju lokalnu vlast za nerješavanje problema

Trebinjska Boračka organizacija danas je optužila lokalnu vlast da nije održala zakazane sastanake sa predstavnicima ove kategorije stanovništva oko rješavanja problema boračkih kategorija.  

“POJEDINCI KORISTE BORCE ZA POLITIČKE POENE” Optužuju lokalnu vlast za nerješavanje problema
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Na konferenciji za novinare trebinjski borci su naveli  da je na spisku Zavoda za zapošljavanje oko 400 demobilisanih boraca, a oko 40 djece poginulih boraca je bez posla.

Predsjednik Skupštine trebinjske BO Dejan Bodiroga je rekao da je na ranijem sastanku dogovoreno da posao dobiju najugroženiji demobilisani borci i da se dalje razgovara, ali  sastanak koji je trebao da se održi u avgustu još nije održan.

Bodiroga se upitao čemu svi veliki projekti koje je najavila gradska vlast ako mladi i radno sposobni napuštaju Trebinje.

On je najavio da će BO RS nastaviti pregovore sa Vladom RS, a što se tiče hercegovačkih boraca da će se, ukoliko se ne rješi situacija u kojoj su  se našli do 1. novembra, odrediti oko radikalnijih mjera nego što je bio avgustovski protest boraca.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je odgovarajući na optužbe trebinjske BO  rekao da pojedinci iz gradske BO koji  svoje političke interese žele da ostvare preko boračkih kategorija ne mogu biti sagovornici gradske uprave.

Ćurić je, komentarišući navode predstavnika trebinjske BO, istakao da su pojedinci koji se danas zalažu za boračke kategorije u vremenu dok se njihova politička struktura pitala u gradu riješili zaposlenje svih svojih članova porodice i da im tada nije bilo važno da li će se zaposliti neko od nezaposlenih demobilisanih boraca.

– Trebinje je  jedini grad koji sprovodi više programa za boračku populaciju. Predstavnici BO Trebinje spominju spiskove, a nisu rekli da je sa prvog spiska riješeno više od 85 odsto zahtjeva – istakao je Ćurić.

On je rekao da je gradu Trebinju cilj sistemsko rješavanje problema boračkih kategorija.

– Postoje problemi, ali oni traju već 25 godina. Ova gradska vlast je riješila brojna pitanja boračke populacije, ali se ne može očekivati da sve naslijeđene probleme riješimo preko noći. Znaju to i  pojedinci iz trebinjske BO –  poručio je Ćurić.

Ćurić je podsjetio da Grad Trebinje jedini u Srpskoj daje i naknadu suprugama umrlih boraca i  obnavlja porodične kuće roditelja poginulih boraca.