Biznis

POJEFTINILA NAFTA Akcije na svjetskim berzama u padu

Akcije na svjetskim tržištima kapitala danas su u padu, ali su na putu da završe šesti mjesec zaredom s pozitivnim rezultatom, budući da je raspoloženje investitora ostalo optimistično zahvaljujući izvještajima o solidnim profitima korporacija i nastavku izdašnih podsticaja centralnih banaka.

POJEFTINILA NAFTA Akcije na svjetskim berzama u padu
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Svjetski indeks akcija MSCI oslabio je danas za 0,3 posto, dok je u odnosu na pošlu nedjelju njegova vrijednost uglavnom nepromijenjena, a na mjesečnom nivou bilježi rast od 1,1 posto i kreće se blizu svoh rekordnog nivoa, izvještava Rojters.

Kretanja na berzama su, međutim, i dalje kolebljiva zbog aktivnosti kineskih regulatora prema tehnološkim kompanijama i globalnog rasta zaraženih delta sojem kovid virusa, što baca sijenku na pozitivne poruke centralnih banaka o nastavku relaksirane monetarne politike i na podatke o visokim profitima niza kompanija.

Indeks evropskih tržišta akcija, EuroStoks 600 je danas oslabio 0,6 posto, prateći noćašnji trend trgovanja u Aziji.

Cijene fjučersa na Vol Srtitu takođe ukazuju na pad indeksa na otvaranju trgovanja između 0,6 i 1,1 odsto, nakon rekordnih vrijednosti koje su bilježili ove nedjelje podstaknuti snažnim poslovnim rezultatima kompanija i solidnim rastom američkog bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju.

Na valutnim berzama, dolar se spustio danas na jednomjesečni minimum i na putu je da zabilježi najgoru sedmicu od maja 2021, nakon što je predsjednik Federalni rezervi Džerom Pauel ove sedmice poručio da je povećanje kamatnih stopa i dalje “daleko” i da su kretanja na tržištu rada i dalje nezadovoljavajuća.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi rivala, pao je na 91,845 poena.

Evro je ojačao prema dolaru za 0,1 procenat na 1,1897 dolara. Istovremeno, dolar je prema japanskoj valuti porastao za 0,1 posto, na 109,57 jena za dolar.

Na robnim tržištima, cijene nafte su poklekle nakon što je Brent noćas premašio nivo od 76 dolara po barelu usljed pada zaliha “crnog zlata” u SAD -u.

Cijena sjevernomorske nafte Brent se, prema posljeđim raspoloživim podacima, spustila za 0,22 odsto na 75,88 dolara po barelu, a američka WTI nafta se trguje za 73,30 dolara po barelu, ili za 0,43 procenta jeftinije nego u četvrtak.

U poređenju sa prošlom nedjeljom, cijena Brenta je ove sedmice ojačala za skoro 2,0 posto.

Zlato se na spot trgovanju zadržalo na ceni od 1.827,5 dolara po unci, i završava nedelju sa najboljim rezultatom u poslednjih više od dva meseca.

Prihvati notifikacije