Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“POKAZAN SAV PARADOKS VLASTI” Priprema li se u Palama nastavak smjena NEPODOBNIH DIREKTORA

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Odbornici u skupštinskoj većini Skupštine opštine Pale usvojili su danas Izvještaj o radu načelnika opštine Pale, kao i izvještaje o radu pojedinih preduzeća i javnih ustanova u prošloj godini, izuzev rada Kulturno-sportskog centra Pale i Dječijeg centra “Bubamara”.

Na sjednici se raspravljalo i o radu Doma zdravlja Pale za proteklu godinu, te je odlučeno da se rasprava o tom pitanju nastavi na posebnoj sjednici, koju će Skupština opštine posebno zakazati.

Upravo je o tom pitanju bilo najviše rasprave i polemike među odbornicima, ali i o tome kada je u pitanju rad preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, Dječiji centar “Bubamara” i Kulturno-sportski centar Pale, kao i o Izvještaju o radu načelnika opštine za proteklu godinu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da direktore preduzeća i ustanova ne želi da dijeli po stranačkoj pripadnosti, te istakao da za sve odluke o usvajanju izvještaja odlučuje Skupština opštine i odbornici koji za to glasaju.

Na neki način, Jugović je skinuo sa sebe odgovornost po pitanju budućih razrješenja dužnosti direktora preduzeća Kulturno-sportski centar Pale i vrtića “Bubamara”, ali i onih koji nisu iz političkih partija bliskih vlasti.

Kada se radi o radu preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, Jugović je istakao da vjeruje da sadašnje rukovodstvo ovog preduzeća ima dovoljno snage i mudrosti i da nema potrebe za brigom, zbog toga što je isporuka vode Sarajevu u ovom trenutku smanjena.

Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA

– Oni i da odluče u narednom periodu da ne uzimaju vodu, naš vodovod će funkcionisati i bez te isporuke – istakao je Jugović novinarima.

Šef Kluba odbornika SDS Nikola Blagojević istakao je da je današnja sjednica Skupštine opštine Pale pokazala sav paradoks vlasti u Palama.

– Prilikom izglasavanja izvještaja o radu preduzeća i ustanova na čijem čelu su ljudi koji su sposobni, koji savjesno obavljaju rad i koji na neki način su prepoznatljivi po dobrom radu, dobili su negativan izvještaj, dok oni koji imaju probleme su dobili pozitivan izvještaj – rekao je Blagojević.

Blagojević je dodao da je načelnik opštine Boško Jugović svu svoju pažnju do sada koncentrisao na kupovinu odbornika, politikanstvo i pravljenje skupštinske većine.

– Mi smo ga u svojim diskusijama podsjetili na sva ona obećanja u političkoj kampanji i poslije, a koja nije ispunio. Zbog toga nismo glasali za usvajanje Izvještaja o radu načelnika za proteklu godinu – dodaje Blagojević.

Direktor Dječijeg centra “Bubamara” Pale Slavka Brezo kratko je obrazložila svoje viđenje današnje situacije i istakla da ako dođe do njene smjene sa mjesta direktora ove javne ustanove, da će to biti klasični politički potez.

– Smatram da neusvajanje Izvještaja o radu DC “Bubamara” je isključivo političkog karaktera i da za svrhu ima smjenu mene kao direktora. Žao mi je što kolege odbornici iz skupštinske većine nisu prepoznali osjetljivost populacije korisnika usluga i što su političke interese stavili iznad interesa djece – rekla je Brezo novinarima.

S druge strane, nezavisni odbornik Miroslav Simović kaže da su oni ispred stranke koju čini i direktor “Vodovoda i kanalizacije” Dejan Kojić, uspjeli da “raskrinkaju” laži iznesene od strane odbornika SDS-a u vezi sa isporukom vode Sarajevu.

– Danas smo dobili zvaničan dopis iz sarajevskog vodovoda da je do smanjenja obima vode došlo zbog toga što su oni svojom strukom i ulaganjem uspjeli da smanje gubitke, a da saradnja nikad nije bila narušena niti će biti sa vodovodom na Palama – rekao je Simović.

Simović se osvrnuo na probleme unutar JU Dom zdravlja Pale i dodao da su pojedini odbornici ostali zatečeni na današnjoj sjednici, shvativši u kakvim se problemima ova ustanova nalazi.

On je dodao da zbog trenutnog dugovanja Doma zdravlja Pale je potrebno organizovati posebnu sjednicu, na kojoj će se baviti time kako i na koji način rješiti probleme u vezi sa dugovanjima ove javne ustanove.

Sad već bivši direktor Doma zdravlja Pale Vladimir Lučić ističe da većina zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj duguje za poreze i doprinose, te da ni Dom zdravlja Pale nije izuzetak, ali tvrdi da to ništa nije nerješivo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Mi smo po zaključku Vlade Republike Srpske zaključili ugovor o reprogramu u avgustu 2013. godine na iznos od 520.000 KM, koji je sa kamatama i pripadajućim troškovima dostigao sumu od 900.000 KM – rekao je Lučić.

On ističe da je činjenica je da Dom zdravlja Pale te troškove ne može da plati, ali shodno izjavama ministra i drugih, dodaje da su oni plaćali sve svoje tekuće obaveze u tom periodu.

– Dom zdravlja Pale je od 2013. godine isplatio svaku platu u bruto iznosu i sve svoje troškove koje smo imali po tom osnovu. Smatram da sam Dom zdravlja Pale ostavio kao stabilnu ustanovu koja može da plaća sve svoje troškove i obaveze – dodaje Lučić.

On napominje da ako uzmemo u obzir to da je dug kompletnog zdravstva u Republici Srpskoj preko 200 miliona KM, Dom zdravlja Pale sa svojih 500.000 KM nema dug koji nije nemoguće isplatiti.

Na današnjoj sjednici usvojeni su još i izvještaji o radu ustanove Narodne biblioteke Pale, preduzeća Gradske toplane Pale, “Komunalno”, “Pale-stan”, dok Izvještaj o radu direktora Centra za socijalni rad Pale takođe nije izglasan za pozitivan u protekloj godini.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO