Sport

POKLONIO MU KOPAČKE Kanavaro opisao prvi susret sa Maradonom

Zašto je Dijego Maradona bio omiljen u svijetu fudbala, pokazuju i dvije priče iz Italije. Velemajstor fudbala je itekako znao koliki je njegov uticaj i često je pomagao mladim igračima.

POKLONIO MU KOPAČKE Kanavaro opisao prvi susret sa Maradonom
FOTO: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Jedan od njih bio je i Fabio Kanavaro, koji je svoju karijeru počinjao u Napoliju kada je ovaj tim išao ka drugoj tituli.

Zvanično najbolji igrač svijeta za 2006. godinu i osvajač Zlatne lopte je ispričao kako je to izgledalo sa Maradonom.

– Bio sam dječak koji skuplja lopte i gledao sam šampione kako treniraju. Kao klinac sam igrao u veznom redu dok mi trener nije promijenio poziciju. Nisam ništa rekao, sam sam poslušao . Na prvom treningu sa seniorim me je prihvatio divni Ćiro Ferara. Bio sam oduševljen što ću se na terenu sresti sa Dijegom Maradonom. Rekao sam Ćiru: ‘Možeš li da vjeruješ da ću ja trenirati sa Maradonom?’ Odgovorio mi je: ‘Ne sine, nećeš trenirati sa Maradonom. Da bi nešto bilo trening, potrebno je da udaraš loptu. A ti nećeš imati priliku za to jer je lopta uvijek zalepljenja za njegovu nogu. Nećeš ući ni u duel sa njim. Nećeš ga ni pipnuti jer će da ti pobjegne’.

Ali jednom sam uspio. Jako sam mu uklizao i zaustavio ga. Saigrači su bili ljuti, trener je krenuo da me grdi, a Dijego ih je zaustavio i rekao: ‘Bravo momak. Sve je ovo OK’.

Došao je do mene poslije treninga i nasmijao se. Dao mi je njegove kopačke. Uspio sam da makar jednom zaustavim idola. Tada sam shvatio da ću uvijek morati da idem protiv najboljih da bih postao najbolji u svom poslu – opisao je Kanavaro prvi trenig, a prenosi Mozzartsport.

Ali nije Maradona bio dobar samo prema junošama iz svog tima. Poštovao je i protivnike ma koliko godina imali. Još jedan bivši italijanski reprezentativac svjedoči o tome.

Današnji Kaljarijev trener i Romina nekadašnji as, Euzebio di Frančesko je bio u toj koži.

– Kada pomislim na Maradonu, prođu me žmarci. Najljepše iskustvo u karijeri je vezano za njega. Imao sam 18 godina i ušao sam u prvi tim Empolija. Trener Salvemini me je pozvao za gostovanje u Napulju. Maradona me je impresionirao sa nekoliko stvari. Prvo je došao i sa svima nama se srdačno rukovao. On se rukuje sa mnom?! Djetetom od 18 godina iz protivničkog tima?! Kada danas vidim klince koji uđu u prvi tim i ne znaju ni ‘dobro jutro’ da kažu, muka me spopadne. Druga stvar koja me je impresionirala je bio izlazak . Kada smo sjeli, osjetili smo da ona bukvalno podrhtava od buke koja je pratila Maradonino zagrevanje. Vjerujte mi, to je jeziv osećaj za majldog igrača. Treća stvar koja me je oduševila se desila na Božić. Za Božić nam je svima poslao potpisane čestitke. I dalje čuvam moju kao blago. Govorim ovo sve da biste mogli da shvatite kakav je to vanvremenski čovek bio. Sa koliko elegancije i skromnosti se ponašao prema nama protivnicima – ispričao je Euzebio Di Frančesko. 

Prihvati notifikacije