Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POKRENUTA INICIJATIVA Kreće ispitivanje diploma u svim federalnim institucijama

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma svih radnika u federalnim organima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač FBiH.

Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani zvaničnici, državni službenici i namještenici u ovim institucijama, prenosi Klix.ba

Za realizaciju ove inicijative Vlada je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo pravde. Oni će, za jednu od sljedećih sjednica, pripremiti konkretne mjere za operacionalizaciju ove inicijative.

Vlada je pozvala i vlade kantona, gradove i opšine da podrže i pridruže se ovoj inicijativi.

– Na ovaj način, Vlada Federacije BiH odgovorila je na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktuelnog stanja i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcionisanja javnog sektora uopše – naveli su iz Vlade.

Podsjećamo, sve je počelo kada je diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja je priznata u cijeloj BiH i Evropskoj uniji, novinarka Žurnala stekla za dvije sedmice.

Posrednik je tražio 2.500 KM za hitnu diplomu, a u dokumentima je navedeno da je prekvalifikacija trajala dvije godine. Diploma je formalno izdata prije nego što je novinarka i predala dokumentaciju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO