Hronika

Pokrenuta istraga: Ako se utvrdi da je zanemarivala sina, majci dječaka ubice PRIJETI 3 GODINE ZATVORA

Protiv M.K, majke maloljetnog dječaka ubice koji je ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole "Vladimir Ribnikar" juče je pokrenuta istraga zbog sumnje da je zanemarila i zlostavljala dječaka ubicu prije zločina.

Pucnjava u Beogradu u školu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Ukoliko se dokaže da je izvršila ovo krivično delo, njoj preti kazna zatvora do tri godine.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu juče je saopštilo da je policiji naloženo da prikupi obavještenja vezano za majku dječaka ubice.

Kako se navodi u saopštenju u narednim danima, osumnjičena M. K. će biti saslušana, a policija treba da obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ “Vladimir Ribnikar”, kao i da se preduzmu sve druge mjere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procjenu funkcionisanja porodice dječaka ubice i o tome dostavi izvještaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

Pročitajte još

Ukoliko se dokaže da je M.K. zanemarivala svoje dužnosti kao roditelja, vaspitavanja djeteta njoj će biti zaprijećena kazna zatvora do 3 godine.

Advokat Radomir Munižaba za Blic objašnjava od čega sve zavisi visina kazne majke dječaka ubice, ukoliko se dokaže da je izvršila pomenuto krivično djelo.

– Ukoliko se dokaže da je majka izvršila krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica koje joj se stavlja na teret, može se kazniti zatvorom do tri godine. Radnja osnovnog oblika jeste grubo zanemarivanje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja maloletnog lica, a to se prije svega odnosi na omogućavanje uslova za razvoj maloletnog lica kao ličnosti – kaže Munižaba.

Potresne poruke na Cvetnom trgu u Beogradu
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Prema riječima Munižabe, ukoliko je majka dječaka ubice ispunila sljedeće uslove: sprečavanje devijantnog ponašanja, školovanje, prihvatanje moralnih i društevnih normi, ona neće krivično odgovarati.

Tužilaštvo uputilo zahtjeve

Šta će biti sa majkom dječka ubice znaće se nakon što policija dostavi Tužilaštvu sva potrebna obavještenja.

– Nakon što tužilaštvu budu dostavljeni izvještaji Policijske uprave za Grad Beograd i Gradskog centra za socijalni rad, javnost će bez odlaganja biti obaviještena o daljem toku postupka i donijetim odlukama – saopšteno je iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Ocu zaprijećeno 12 godina robije

Ubrzo nakon zločina, otac dječaka, Vladimiru K. su stavljene lisice na ruke, a na teret mu se stavlja krivično djelo – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Za ovo djelo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprijećena je 12 godina robije!

– Ukoliko je nastupila teška tjelesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmjera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila kod jedne ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina – kaže Ristović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije