Svijet

POKRENUTA PROCEDURA ODOBRAVANJA Uskoro druga njemačka vakcina protiv korone

Njemačka kompanija "Kjurvek" iz Tibingena saopštila je da očekuje na vrijeme odobrenje za svoju vakcinu, te navodi da je procedura za odobravanje pred Evropskom agencijom za lijekove (EMA) pokrenuta još sredinom februara.

POKRENUTA PROCEDURA ODOBRAVANJA Uskoro druga njemačka vakcina protiv korone
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Trenutno je u proceduri “faza 2b/3”, ispitivanje u kojem učestvuje više od 40.000 ljudi iz Evrope i Latinske Amerike, a privremena analiza efikasnosti najavljuje se za drugi kvartal ove godine, piše Dojče vele.

U kompaniji očekuju da bi EMA mogla da izda odobrenje početkom juna.

Stručnjak za zdravstvo iz partije njemačkih Socijaldemokrata Karl Lauterbah kaže da proces koji vodi EMA često predugo traje, te navodi da bi, ukoliko “Kjurvek” radi dobro kao “Bajontek” ili “Moderna”, vakcinu trebalo odobriti i primeniti što pre.

Lotar Viler, predsjednik Instituta “Robert Koh” smatra da nema potrebe za hitnim odobravanjem, a sa njim se slaže i njemački ministar zdravlja Jens Špan koji ističe da još nema podataka i da zato ne može da se izda dozvola za “Kjurvek” po hitnom postupku.

Pročitajte još

Primjer “Bajonteka” pokazuje da sporo odobravanje nije jedini faktor koji onemogućava brzu i masovnu imunizaciju, te da je drugo “usko grlo” proizvodnja.

Iz firme “Kjurvek” tvrde da su u poslednjih nekoliko mjeseci uspjeli da formiraju mrežu partnera među kojima su giganti kao što su njemački “Bajer” i britanski “GlaksoSmitKlajn”, a koji bi trebalo da pokriju važne korake u proizvodnji vakcine čije je zvanično ime “CvnCoV”.

Proizvodnja u pogonu samog “Kjurveka” u Tibingenu počinje u drugoj polovini godine, “na naš sopstveni rizik”, kaže šef uprave “Kjurveka” Franc-Verner Has, a kako se očekuje mreža partnera će se dodatno širiti, pa će do kraja godine biti proizvedeno 300 miliona doza.

Za sljedeću godinu “Kjurvek” je korigovao prognozu sa 600 miliona na milijardu doza.

– Firma pregovara sa vladama, ali i institucijama kao što je Kovaks – kaže Has i dodaje da potražnja za vakcinama daleko prevazilazi ponudu.