Svijet

Pokrivena površinu veća od 25 fudbalskih terena: Sve veće "poluostrvo" lave u Atlantskom okeanu

Lava iz vulkana na španskim Kanarskim ostrvima, koja je prije dva dana počela da se sliva u Atlanski okean, već je pokrila površinu veću od 25 fudbalskih terena.

Pokrivena površinu veća od 25 fudbalskih terena: Sve veće "poluostrvo" lave u Atlantskom okeanu
FOTO: GUARDIAN NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Do kasno sinoć, količina lave u okeanu se udvostručila na 20 hektara, izvestio je Vulkanski institut Kanarskih ostrava, a prenosi britanski list Gardijan.

Dok se upozorenja o novim eksplozijama i o oblacima otrovnih gasova nisu ostvarila, prognoza vezano za promjene pravca vjetrova bi međutim mogla donijeti nove opasnosti, upozoravaju iz tog instituta.

– Sa vremenom koje ćemo imati sutra, moguće je da će se zbog promjene pravca vetrova, koji su do sada raspršili vulkanske gasove prema moru, osećati miris sumpora u većem intenzitetu – izjavio je zvaničnik tog instituta Ruben Fernandes.

Od početka 19. septembra, dramatična erupcija prisilila je hiljade ljudi da napuste svoje domove, dok je lava uništila stotine kuća, preduzeća i ogromne plantaže banana.

Vulkan je izbacio rijeke lave koje su se polako slivale prema moru, da bi se na kraju u utorak izlile u Atlantski okean. Otada, rijeke lave sa istopljenim stijenama ne prestaju da teku prema okeanu, stvarajući sve veće “polustrvo” lave.

Prihvati notifikacije