Svijet

Pokušajte živjeti bez smeća devet dana: Život će vam se IZ KORIJENA PROMIJENITI

Čovjek prosječno proizvede oko 800 kilograma smeća godišnje. Većina toga završi na zajedničkom odlagalištu. Otpad nije jedino što zagađuje okolinu.

Pokušajte živjeti bez smeća devet dana: Život će vam se IZ KORIJENA PROMIJENITI
FOTO: SRNA

Svi slušamo o važnosti recikliranja, a goleme količine energije i resursa i dalje se crpe iz Zemlje kako bi se proizveo sav taj otpad koji završi na smetljištu, napominje Keti Patrik, autorka knjige “Detrash Your Life in 90 Days: Your Complete Guide to the Art of Zero Waste Living”. Život bez otpada drastično mijenja život nabolje.

Izbacite otpad iz svoga doma i možete uštedjeti čak 10.000 dolara godišnje. Poboljšat ćete prehranu jer ćete prestati kupovati prerađene i konzervirane namirnice, a početi jesti svježe. Spriječićete da razne hemikalije uđu u vaš dom – kaže autorka koja već godinama živi bez otpada i dodaje kako je to doprinijelo njenom emotivnom blagostanju.

Shvatila je da je ljepota življenja u iskustvima koje proživljavamo, a ne u stvarima koje kupujemo. Autorka svoj život bez otpada vodi po pravilu 9 od 10.

– Ako devet od deset dana jedem svježu hranu, ne kupim ništa za jednokratnu upotrebu, vježbam i rano zaspim, to znači da sam uspjela – kaže.

Cilj je 800 kilograma smeća koje čovjek godišnje proizvede svesti na minimum i težiti tome da uopće ne stvarate smeće.

– To je veliki korak pun odricanja i predanosti, no vidjet ćete koliko će vam taj pothvat zapravo biti zabavan – tvrdi.

Zapitajte se možete li provesti jedan dan bez da dodirujete sve što će završiti u smeću.

– Pokušajte jedan dan, zatim drugi, pa treći… Bićete ispunjeni zadovoljstvom jer brinete o sebi i okolišu – savjetuje.

(Avaz)