Svijet

POLICIJA I JAVNOST NE REAGUJU Tompsonova reklama za koncert na mjestu USTAŠKOG LOGORA "Danica"

Hrvatski kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson reklamirao je svoj koncert na mjestu ustaškog logora “Danica”, kod Koprivnice, ali organi reda i hrvatska javnost nisu reagovali.

POLICIJA I JAVNOST NE REAGUJU Tompsonova reklama za koncert na mjestu USTAŠKOG LOGORA "Danica"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Plakati Tompsona pored ustaškog logora “Danica”, kod Koprivnice. Uzdravlje. Bravo, Plenkoviću. Sjajno gospođo predsjednice – napisao je cinično na Tviteru poznati hrvatski intelektualac i novinar Drago Pilsel.

Desničarski portali kritikuju Pilsela, jednog od najvećih protivnika ustašizacije Hrvatske, i ističu da je koncert održan uprkos svemu i da su prisustvovale na hiljade Tompsonovih obožavatelja.

Tako je, nakon Gline i pozdrava “Za dom spremni!” pored mjesta na kojem su u Drugom svjetskom ratu u lokalnoj crkvi masakrirani srpski civili, Tompson, u pratnji velikog broja desničarskih medija i obožavatelja, nastavio da pjeva uz startišta Srba u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Nakon niza presuda u kojima je oslobođen za uzivikanje ustaške parole “Za dom spremni!”, Tompson, ali i ostali ultradesničari u Hrvatskoj, nemaju više nikakva zakonska ograničenja, piše Blic.

Prije nekoliko dana, u “Večernjem listu” pojavile su se pozitivne recenzije knjige Igora Vukića “Radni logor Jasenovac”, koja negira bilo kakve sistematske zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima i govori o “zločinima partizana”. Prvi put u istoriji Hrvatske jedan veliki medij odvažio se da pohvalno govori o knjizi koja revidira ustaške zločine u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Logor “Danica” je osnovan na početku Drugog svjetskog rata i postojao je do 1. septembra 1942. godine. U njemu se nalazilo skoro 4.000 logoraša, a među njima je najviše bilo Srba, gotovo 3.000. Među prvim zatočenicima bili su i Srbi i Jevreji pohapšeni na području Zagreba, Pakraca i Križevaca.