Svijet

POLICIJA OD DJEDA (84) ODUZELA ZVUČNIKE Penzioner kažnjen zbog preglasne muzike

Zbog kršenja člana 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sud u Splitu je kaznio penzionera (84) jer je preglasno slušao muziku.

POLICIJA OD DJEDA (84) ODUZELA ZVUČNIKE Penzioner kažnjen zbog preglasne muzike
FOTO: D. MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA

Kažnjen je s 378 kuna (oko 100 KM) novčane kazne.

Penzioner je prošlog ljeta oko 22.20 u stanu u Spinutu narušio red i mir tako što je preglasno puštao muziku koja je ometala mir i noćni odmor stanara okolnih stambenih objekata.

Dodaju i kako je sud penzioneru vratio privremeno oduzet mikro kućni-bioskop marke s pripadajućim zvučnikom crne boje. Vodilo se računa o ravnoteži između zahtjeva opšteg interesa javnosti i zahtjeva zaštite prava pojedinaca.

U konkretnom slučaju sud je rekao da je zaštita prava vlasništva pojedinca pretegla nad zaštitom opšteg interesa. Sud je naveo i da okrivljeni nije počinio prekršaj s oduzetim predmetima.

Komšinica svjedočila, kaže da je muzika bila preglasna

Splitski penzioner nije se pojavio na sudu i iznio odbranu uprkos tome što je dobio nekoliko poziva. Saslušana je komšinica koja je navela da je iza 22 sata u stanu u potkrovlju puštao preglasnu muziku. Policija je došla oko 22.20 i razgovarala s njom. Muzika se čula ne samo u zgradi nego i izvan zgrade do duboko u noć, rekla je komšinica.

Sud je prihvatio njen iskaz i zaključio da je došlo do remećenja javnog reda i mira iako se sve događalo u privatnom stanu, a ne na javnom mjestu. Posljedice su se, naime, manifestovale izvan zgrade, što bi predstavljalo fiktivno javno mjesto, obrazloženo je u presudi, piše Dalmatinski portal.