Hronika

POLICIJA PRIVELA TRI OSOBE Malverzacijama stekli milionsku korist

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u nastavku borbe protiv korupcije, u dvije odvojene akcije u Nišu i Novom Sadu, uhapsili su tri osobe koje se terete da su malverzacijama stekle višemilionsku dobit.

POLICIJA PRIVELA TRI OSOBE Malverzacijama stekli milionsku korist
FOTO: M. JOŠIDA/RAS SRBIJA

Policija je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Niša, Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije, kao i Odsijekom Poreske policije Niš, uhapsila J. S. (1959) i Z. S. (1954), odgovorna lica firme koja se bavi farmaceutskim proizvodima, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba položaja odgovornog lica i nedozvoljena trgovina.

Oni se terete da su, sa još jednom osobom za kojom se intenzivno traga, bez saglasnosti stečajnog upravnika, prodali dijetetske suplemente, sirovinu i ambalažu za proizvodnju lijekova i na taj način oštetili firmu, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 149.658.123 dinara.

Pročitajte još

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Nišu.

U drugoj akciji, na teritoriji Novog Sada, uhapšen je N.S. (1963) iz Despotovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo prevara u obavljanju privredne djelatnosti, dok će protiv pedesettrogodišnje žene biti podnijeta krivična prijava za isto krivično djelo, piše Blic.

Oni se sumnjiče da su, zajedno sa još jednim muškarcem za kojim policija intenzivno traga, kupovali i u roku plaćali manje količine različite vrste robe iz asortimana oštećenih privrednih društava, kako bi ih doveli u zabludu da su ozbiljni kupci, i na taj način ih naveli da im na odloženo plaćanje izdaju veće količine robe. Ta roba je, kako se sumnja, prodavana na “crnom tržištu” bez prateće računovodstvene i knjigovodstvene dokumentacije za gotov novac.

Sumnja se da su oni na taj način pribavili protivpravnu korist u iznosu od 7.677.580 dinara.

N.S. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.