Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Političari ZLOUPOTREBLJAVAJU najmlađe: Djecu koriste kao PREDIZBORNI PLAKAT, kampanju vode i u ŠKOLSKOM DVORIŠTU

Društvo
Autor:

Foto: Moj Doboj

Uprkos brojnim upozorenjima od posljednjih izbora zakoni nisu promijenjeni, pa političare ništa ne sprečava da koriste djecu u borbi za glasove.

Šokantnih primjera iz proteklih kampanja ima na pretek: od onih „uobičajenih“ u kojima predškolska djeca, sve u pratnji roditelja, cupkaju na predizbornim mitinzima, okićena stranačkim zastavicama, do nekih koji su podigli buru u javnosti i novinarskim udruženjima, poput famoznog otvaranja igrališta u septembru 2016. u Doboju, kad su se dječica od pet – šest godina pred TV kamerama zahvaljivala Obrenu Petroviću, što im je „napravio ljuljaške“.

Posebna su priča predizborni skupovi u školama i školskim dvorištima, koji su godinama opšte mjesto predizbornog folklora, pogotovo u selima.

Zabilježeni su čak slučajevi da se skraćuje nastava, kako bi se škola i dvorište ustupili političarima, da se igraju kampanje.

Sve navedeno nije zabranjeno zakonima.

Izborni zakon BiH, na šta je još prije godinu dana ukazao Ombudsman za djecu RS, na primjer, zabranjuje cijepanje predizbornih plakata, ali ne i držanje prigodnih  govora u vrtiću, ili slikanje kandidata sa dvogodišnjacima u stranačkim majicama.

Na ovu praksu institucija Ombudsmana za djecu RS, upozorila je još u avgustu 2017. i Centralnoj izbornoj komisiji BiH preporučila izmjene Izbornog zakona, tražeći da se zloupotreba djece u političke svrhe eksplicitno zabrani i sankcioniše.

Odgovor je stigao ubrzo, ali rješenja, ni godinu dana kasnije, nema ni na vidiku.

– CIK nas je obavijestio još 12, septembra prošle godine da je našu preporuku proslijedili interresornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a povratnu informaciju od radne grupe nismo ni do danas dobili – kaže Dragica Radović, ombudsman za decu RS.

S druge strane, Izborni zakon obavezuje da „sve javne površine i javni objekti moraju za potrebe kampanje biti dostupne svim strankama i kandidatima“, a među javnim objektima su i – škole.

Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS, doduše, zabranjuje političko djelovanje u školama, ali – samo u vrijeme održavanja nastave.

Nakon izbora 2016. iz Ombudsmana za djecu RS je najavljeno da će tražiti da se ova zakonska odredba briše. Ipak, to se nije desilo.

U međuvremenu, RS je dobila novi Zakona o osnovnom obrazovanju, sa starom odrednicom o zabrani politike u školama „za vrijeme održavanja redovnih vaspitno obrazovnih aktivnosti“.

Iz Institucije Ombudsmana za djecu RS priznaju da nisu uputili „formalnu inicijativu za izmjenu ovog akta“, ali upozoravaju da je „veoma važno da svi subjekti koji na bilo koji način učestvuju u izborima pokažu odgovornost i prema društvu u cjelini, a posebno prema djeci“.

Roditelji, čuvajte djecu!

U ovakvoj situaciji sva odgovornost je na roditeljima.

Nažalost, mnogi roditelji misle da, ako učestvuju u političkim aktivnostima sa svojom djecom, čine dobru stvar, da djecu “vaspitavaju na pravi način”, kaže izvršna direktorka omaldinske organizacije “Zdravo da ste” Aleksandra Štrbac.

Dodaje da oni roditelji koji su svjesni da djeci nije mjesto na predizbornim mitinzima, treba da se dobro informišu o tome šta im djeca rade u vrtićima, školama i na slobodnim aktivnostima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO