Banjaluka

POLITIČKO POZORIŠTE Sjednice gradskog parlamenta postale predstave za javnost (FOTO)

Skupština grada Banjaluka je postala arena u kojoj se održavaju predstave za javnost, s beskrajnim i besmislenim raspravama punim svađa i uvreda, raznih performansa političkih protivnika, koji izgledaju kao da su konstantno u predizbornoj kampanji.

POLITIČKO POZORIŠTE Sjednice gradskog parlamenta postale predstave za javnost (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ironija je da je rezultat takvih predstava uvijek isti, a to je da se sve predložene odluke ipak usvoje, često čak i jednoglasno.  

Postoje samo dva izuzetka, a to je prvi predloženi ovogodišnji budžet grada i imenovanje zamjenika gradonačelnika. Sve ostale predložene tačke su na kraju svih do sada održanih iscrpljujućih zasjedanja dobile potrebnu podršku odbornika. 

Put do te podrške na svakoj sjednici, koje sada po pravilu traju danima, bio je dug, a građani više nego ikada ranije prate sve te događaje uživo na malim ekranima, društvenim mrežama, portalima. Oni na osnovu tih “nastupa” učesnika sude “koliko se ko bori za narod”, što je jedno od važnih mjerila za raspodjelu glasova.

Dnevni red

Tako su prvog radnog dana ovog zasjedanja građani mogli vidjeti kako se odbornici dvije suprotstavljene političke opcije više od jednog sata svađaju oko samog dnevnog reda, između ostalih, zato što je povučena odluka u kojoj su bili definisani uslovi za izdavanje u zakup karting staze u Zalužanima.

Odbornici koji podržavaju gradonačelnika su smatrali da se ova odluka nije trebala povući, jer se time, kako su naveli, oduzima mogućnost odbornicima da oni o ovom pitanju odlučuju. Isto tako su naglašavali da se tako zaustavljaju potencijalne milionske investicije privatnog kapitala u Banjaluci, a koje Grad ne može da sam obezbijedi.

S druge strane, odbornici skupštinske većine su tvrdili da je i prethodna administracija imala sličan prijedlog, ali da on nije u interesu Grada, te da ga zato oni nisu uputili u skupštinsku proceduru.

Pročitajte još

To nije usamljen primjer. Na istom zasjedanju su odbornici izgubili dobar dio jednog radnog dana na prepirke o Konsolidovanom izveštaju o izvršenju budžeta grada za 2020. godinu. U pitanju je dokument u kojem je navedeno u kojoj mjeri je potrošen novac u gradskoj kasi u prošloj godini. I to je bio poligon za svaku političku opciju  da “pogura” svoje interese.  

Suficit

Za odbornike većine osnova svake diskusije je bila da je prethodna administracija poslovala domaćinski, te da je, pored pandemije, novoj administraciji ostalo oko šest miliona KM suficita, što im omogućava da isplate jednokratnu pomoć porodiljama i zdravstvenim radnicima, te nabave besplatne udžbenike kroz projekat “kojim se hvali nova administracija”.

S druge strane, oni koji podržavaju gradonačelnika, ali i sam prvi čovjek Banjaluke Draško Stanivuković, tvrdili su da od “tog viška para nema ništa”, da ih je “pojeo kriminal i korupcija” prethodne administracije, ali i usvojeni pogubni amandmani skupštinske većine kod poreza na nepokretnost, čime su smanjeni prihodi grada za oko četiri miliona KM.

Odbornici PDP su zadnji put došli obučeni u majice “Stop privatnoj državi”. Zbog toga je sjednica bila prekinuta i nije nastavljena dok odbornici nisu skinuli sporne majice.

Na ovo sve je potrošeno dosta vremena bez rezultata, osim velike medijske pažnje koju su dobili svi učesnici zasjedanja. 

Kampanja

Sociolog Vedran Francuz smatra da je ponašanje odgovornih, prije svega skupštinske većine, neka vrsta predstave za javnost.

FOTO: ALEKSANDAR GLUVIĆ
FOTO: ALEKSANDAR GLUVIĆ

– Ovo sve ima elemente neke kampanje što je na neki način zloupotreba najviše zakonodavne institucije Grada Banjaluke. Ovo nije korektno prema građanima, jer oni su poslali jasnu poruku na izborima da žele promjene politika u gradu, a prije svega veću odgovornost od nosioca najvažnijih gradskih pozicija – rekao je Francuz.  

Kazao je da odbornici koji pripadaju skupštinskoj većini prate impuls javnog mnjenja.

 – Svjesni su da se talas promjena, koji je zahvatio region, prelio i na Banjaluku. Mnogi u poziciji više nisu sigurni da li narod podržava dosadašnju politiku, pa se pokušavaju nametnuti vrhu svojih partija kako bi trgovali što boljim startnim pozicijama uoči sljedećih izbora – ocijenio je Francuz.

Kada je u pitanju druga strana, Francuz poručuje da se ponašaju u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze. 

– Što se tiče odbornika koji podržavaju gradonačelnika, jasno je da su manjina u gradskoj Skupštini i njihove inicijative zavise od volje skupštinske većine. Odlučili su da se kroz perfomanse nametnu kao zaštitni znak volje građana u izboru gradonačelnika – kazao je Francuz.

Dva bloka

Sociolog Vedran Francuz je poručio da je sve više evidentna podjela dva bloka u pozicijama gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada.

– Postojeća većina troši više energiju i poziciju moći da ukaže na nedostatke rada gradonačelnika nego na rješenja, konstruktivne politike i pomoć rukovodstvu grada u neophodnom progresu Banjaluke, koji je u interesu građana, a ne političkih stranaka kojima pripadaju pojedinci koji kreiraju ovu predstavu – naveo je on.

Prihvati notifikacije