Svijet

“Politika neprijateljstva neće nas povesti nigdje” Dritan Abazović o trenutnim odnosima Srbije i Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović kaže da će aktuelna vlada dati sve od sebe da izdigne odnose Srbije i Crne Gore na viši nivo, ne smatra da su ti odnosi sada, kako to kažu mnogi, među najgorima u istoriji i vjeruje u skori susret sa zvaničnicima Srbije.

“Politika neprijateljstva neće nas povesti nigdje” Dritan Abazović o trenutnim odnosima Srbije i Crne Gore
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Što se Crne Gore tiče, ističe, problema neće biti, zvaničnicima Srbije su vrata uvijek otvorena, a usljediće, najavio je, i zvaničan poziv.

Abazović je to rekao u intervjuu za TV N1 odgovarajući na pitanje kako popraviti odnose Srbije i Crne Gore za koje, kako se navodi, mnogi kažu da su možda i među najgorima u istoriji.

Na dodatna pitanja ko je za to kriv i šta uraditi, Abazović kaže:

– Ne bih ja rekao da su najgori. Rekao bih da ih moramo izdići na viši nivo. Daćemo sve od sebe, pokušaćemo. Vjerujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije. Sa naše strane neće biti problema. Da bi odnosi bli dobri i kvalitetni kakve svi želimo, potrebno je dvoje… – naveo je on.

Abazović kaže da “jedan već postoji”.

– Dakle, jedan već postoji i ja sam siguran da i druga strana neće biti odbojna prema tome. Tu sam da rješavamo sva pitanja koja su možda opterećivala relacije dve države u prethodnom periodu – rekao je crnogorski premijer.

– Sebična politika nas neće povesti nigdje –

Podsjetio da ide turistička sezona i da misli da građani treba da sa mnogo više entuzijazma pristupaju i regionalnim politikama i onome što bi trebalo da bude regionalna saradnja.

Pročitajte još

– Svi treba da se radujemo, zajednički, uspjesima svih zemalja u regionu. Sebična politika i politika neprijateljstva neće nas povesti nigdje, niti mislim da je to nešto što je produktivno – kazao je Abazović.

Naprotiv, želja mu je, kaže, da cijeli Balkan šalje bolje signale.

– Nema zemlje osim Srbije i Crne Gore, u smislu boljih zemalja, koje mogu da demonstriraju da mogu zajedno da pošalju jedan pozitivan signal – naveo je Abazović.

– Nisam formalista –

Na konstataciju da u ovom trenutku ne postoji inicijativa da se održi sastanak na najvišem nivou ili postoji i pitanje ko bi trebalo da je pokrene i ko bi trebalo da inicira te razgovore, Abazović kaže da ne spada u red formalista.

– Rekao sam unaprijed da mi je logično da moja prva zvanična posjeta bude Briselu. Nakon toga, već je nekoliko posjeta zakazano unaprijed i nekoliko zajedničkih sastanaka. Nisam formalista oko toga. Vrata zvaničnicima Srbije su otvorena, njima je poziv takođe otvoren u svakom trenutku – kaže Abazović.

Na pitanje da li je poziv upućen, premijer Crne Gore kaže da zvanično nije, ali da će biti i da to nije nikakav problem.

– Očekujem da na sličnu inicijativu naiđemo i sa druge strane. Bilo bi sasvim logično da pokrenemo jednu regionalnu akciju, diplomatsku akciju, nova je Vlada u Crnoj Gori, već su nam ministri u pojedinim zemljama regiona i nadam se da će se to uskoro desiti i sa zvaničnim Beogradom – rekao je Abazović.

O Temeljnom ugovoru

Na pitanje kada će biti potpisan Temeljni ugovor sa SPC, Abazović kaže da je trenutna situacija, po njemu, jako dobra.

– Patrijarh SPC je nedavno boravio u Crnoj Gori. Razmjenili smo mišljenja oko brojnih tema. Mislim da se ta atmosfera zaista popravlja, da se uzdiže na jedan viši nivo – rekao je crnogorski premijer, i ponovio da to pitanje ne bi da dramatizuje.

Iako je, kaže, to plod najvećeg interesovanja, to je, ističe, samo jedna obaveza koja stoji između države i crkve koja treba da se formalizuje.

– I ona će biti formalizovana, što prije, to bolje. Ne mislim da treba žuriti, ali ne vidim nikakav problem da se potpiše Temeljni ugovor i da se stavi tačka na tu temu. Naprotiv, vidio sam da je to intencija svih i ne vidim nikakav razlog da se to, u jednoj prijatnoj atmosferi, ne završi što prije – naveo je i dodao:

– Kada neko kaže da to treba da bude u skladu sa Ustavom, naravno da će biti u skladu sa Ustavom, kao što svi akti koje vlada donosi moraju biti u skladu sa zakonima i Ustavom. Suvišno tretiranje pitanja koje ne bi, po meni, trebalo da izaziva toliko političke pažnje -.

Ističe da Crna Gora želi da se sve vjerske zajednice u zemlji osjećaju komotno.

– Dajemo doprinos tome i vjerujem da se i sam patrijarh uvjerio da ova vlada nema intenciju da proizvodi neprijateljstva, nego, naprotiv, da širi jednu ideju pomirenja i ljubavi svugdje u regionu i sa svim ljudima koji žive u Crnoj Gori – zaključio je Abazović prenosi Tanjug.

Prihvati notifikacije