Banjaluka

POLJOPRIVREDA BEZ PESTICIDA Podijeljene sadnice aromatičnog bilja

Centar za životnu sredinu juče je organizovao podjelu sadnica aromatičnog bilja u parku “Petar Kočić” u Banjaluci kako bi skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da postupci koji mogu pomoći poboljšanju životne sredinu mogu biti veoma jednostavni.

POLJOPRIVREDA BEZ PESTICIDA Podijeljene sadnice aromatičnog bilja
FOTO: CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU

Bilje koje je dijeljeno je jestivo, ali ne samo za ljude, nego i insekte oprašivače, a njihova zaštita je preduslov opstanka prirode i ljudi. Podijeljene su sadnice ruzmarina, nane i bosiljka.

Centar za životnu sredinu se zalaže za hranu i poljoprivredu bez genetski modifikovanih kultura i otrovnih pesticida. Zagovaramo rješenja koja obezbjeđuju egzistenciju i zdravu hranu za ljude i druge vrste, štite biodiverzitet i ne djeluju štetno na životnu sredinu. Cilj nam je da GMO i velike korporacije ostanu van naše hrane i naših poljoprivrednih površina. S tim ciljem, organizovana je i ova akcija – istakla je Ivana Kulić, koordinatorka Anti GMO kampanje u Centru za životnu sredinu.

Podsjetila je da Centar za životnu sredinu redovno testira uzorke prehrambrenih proizvoda na prisustvo GMO i tragove pesticida. Nedavno su poslana dva uzorka meda domaće proizvodnje na analizu tragova prisustva pesticida akaricida i glifosata. Uzorci su testirani u akreditovanoj laboratoriji i oba rezultata su negativna ukazujući na odsustvo štetnih materija.

– Rezultati ovog testiranja su pozitivna vijest i za proizvođače, ali i potrošače. Nakon što smo prethodnih godina dokazali prisustvo genetski modifikovane hrane na našem tržištu, ali i prisustvo glifosata u vodenim sistemima, prijatno smo iznenađeni rezultatima. Poljoprivreda bez pesticida omogućava sigurniju budućnost svih koji su uključeni u proces, od uzgajanja biljke do njenog korištenja. Naročito treba naglasiti da se radi o domaćem proizvođaču što nam dokazuje da BiH ima potencijal za oslanjanje na organsku poljoprivredu – rekla je Ivana Kulić.

Iz Centra za životnu sredinu poručuju da očekuju i od institucija da će pojačati aktivnosti testiranja proizvoda koji se već nalaze na našem tržištu, te testiranja proizvoda koji se uvoze.