Gradovi

POLJOPRIVREDNICI NA MUKAMA Šteta nakon olujnog nevremena u Semberiji veća od 5 miliona KM

Poljoprivredni proizvođači u Semberiji su nakon olujnog nevremena pretrpjeli štetu veću od pet miliona KM, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Mladen Savić.

POLJOPRIVREDNICI NA MUKAMA Šteta nakon olujnog nevremena u Semberiji veća od 5 miliona KM
FOTO: S.R MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, šteta od olujnog nevremena u iznosu od pet miliona KM evidentirana je samo na plastenicima, te je sigurno znatno veća.

Šteta je zabilježena i na povrću, pšenici i kukuruzu pored Save i Drine, na području Amajlija, Broca i Crnjelova, kao i u voćarstvu. Ipak, najveću štetu su pretrpjeli plastenici kojih na području Semberije ima na oko 350 hektara, a 30 odsto ih je uništeno. Tako dolazimo do računice da je šteta samo na plastenicima oko pet miliona KM – naveo je Savić.

On je dodao da je zbog obimnosti posla formirana petočlana komisija za procjenu štete, te da su vlasnici gazdinstava do utorka, 16. jula, prijavljivali gubitke.

– Prema instrukcijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske formirali smo petočlanu komisiju koja je i sada na terenu i pred njom je obiman posao – rekao je Savić.

Na području Semberije registrovano je 6.000 poljoprivrednih gazdinstava.