Hronika

POMAGAO U BIJEGU IZ ZATVORA Žuti se tereti da je dio kriminalne grupe Amela Sejfovića

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Elvira Bašalića zvanog Žuti i Žužu zbog krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije, optuženom Amelu Sejfoviću, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

POMAGAO U BIJEGU IZ ZATVORA Žuti se tereti da je dio kriminalne grupe Amela Sejfovića
FOTO: NEDIM GRABOVICA/KLIX.BA/RAS SRBIJA

Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017. godine postao član grupe koju je organizovao Amel Sejfović zbog svog bijega iz pritvora. Optuženi Bašalić, koji se u to vrijeme nalazio u Francuskoj, postupao je prema uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bijega iz KPZ Sarajevo – navedeno je u saopštenju.

Tako je Bašalić nabavio prevozno sredstvo za bijeg, angažovao već optužene u ovom predmetu, pomoću kojeg će ga, nakon bijega, odvesti na sigurnu lokaciju, potom, utvrđivao rutu bijega, tražio smještaj gdje se trebao sakriti te osigurao pomoć u hrani i odjeći koja mu je bila potrebna za realizaciju bijega i njegov ostanak na slobodi.

– Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovićem putem mobilnih telefona koristeći i šifrirane poruke. Svako slovo bilo je zamijenjeno određenim znakom te je šifrarnik bio podijeljen međusobno između članova ove grupe za organizovani kriminal – navedeno je iz Tužilaštva KS.

Nakon osam dana bijega iz KPZ, Amel Sejfović pronađen je u mjestu Buci u Visokom, gdje su ga uhapsili pripadnici MUP KS.

Postupajuća tužiteljka Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila Sudu produženje pritvora optuženom Elviru Bašaliću.

U Kantonalnom sudu Sarajevo u toku je suđenje Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ.

(Avaz)

Prihvati notifikacije