Politika

"Ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ponovo desi" Pomen i sjećanje na žrtve ustaškog pokolja u Drakuliću (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da Republika Srpska nije slučaj, već istorijski zavjet srpskog naroda i slobodna država koja apsolutno mora da opstane, jer je jedini častan odgovor na stradanje Srba koje se desilo prije 81 godinu u banjalučkom naselju Drakulić i okolnim selima.

"Ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ponovo desi"   Pomen i sjećanje na žrtve ustaškog pokolja u Drakuliću (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ne smijemo da se obrukamo pred onima koji su svoje živote dali za našu slobodu – rekao je Dodik obraćajući se okupljenima na obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac od ustaša 7. februara 1942. godine.

Pročitajte još

Dodik je naveo da su tog dana Srbi bili okovani snijegom i opkoljeni ustašama, da nisu imali šansu da prežive, jer ustaše nisu imale milosti i ubijale su svakog Srbina bez obzira da li je dijete, žena, starac…

– Okupljamo se svake godine ne samo da se prisjetimo nego i da pamtimo ovaj zločin koji je jedan od najmonstruoznijih, jednako tako kako je za Srbe bila i NDH koja je imala samo jedan cilj – da Srbe pobije, prekrsti ili raseli – rekao je Dodik.

On je podsjetio da komunistički režim nije dozvoljavao da se obilježi godišnjica stradanje Srba, ali da su potomci napravili spomenik gdje se danas okupljaju u zavjetu da čuvaju srpski narod i Republiku Srpsku.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Nijednog trenutka mi koji rukovodimo Republikom, a i oni koji dođu poslije nas, ne smijemo više da dozvolimo da se posije zabluda srpskom narodu da može da živi u društvu na principima bratstva i jedinstva. U tom društvu oni koji su činili zločine samo su se pripremali da to ponovo učine i to je bilo devedesetih godina – istakao je Dodik.

On je dodao da ne može da oprosti ovaj stravičan zločin, jer je uvjeren da ima onih koji bi, da im se pruži prilika, ponovili zločin iz februara 1942. godine.

– Ovo se ne može oprostiti, ali to ne znači da uzmemo pušku i ubijamo, već znači da ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ponovo desi – istakao je Dodik.

On je ponovio da je zbog toga važna sloboda srpskog naroda i Republika Srpska.

– Nikoga ne diramo, ne vjerujemo u BiH koja je i stvorena da korak po korak preuzme Republiku Srpsku i da ona bude besmislena. Zato je naša borba danas isključivo borba za te vrijednosti Republike – poručio je Dodik.

On je napomenuo da je srpski narod kroz vijekove, potican slobodom, podizao bune protiv raznih okupatora i da je svaku svoju slobodu krvavo branio, zbog čega je riječ sloboda istorijski navažnija riječ srpskog naroda.

– Republika Srpska mora da teži svojoj nezavisnosti, jer je to jedini način da ovdje dugoročno očuvamo našu slobodu. Odmah će me napasti zbog ove nezavisnosti, ali šta drugo da radim sa vama? Da vam pustim da nas preglasavate, namećete rješenja, da nam se smijete i pripremate ponovo neki februar ili slične stvari? – rekao je Dodik.

On je naglasio da niko ne treba da olako shvati napade na Republiku Srpsku, koja je zadnji stub odbrane srpskog naroda na ovim prostorima koji ako se uruši nikada se više ovdje neće okupiti srpstvo, niti će ovdje Srbi ostati.

– Zato se okupimo oko Republike Srpske, ne dozvolimo da nam iko išta kaže loše o Republici Srpskoj. Okupimo se i ne dijelimo se, budimo zajedno u Republici Srpskoj, zajedno sa Srbijom i našim narodnom na Kosovu i Metohiji. Ne dozvolite da nam okaljaju Srpsku, borite se za nju srčano – naglasio je Dodik.

Pročitajte još

On je dodao da zato svi moraju težiti tome da Srpska bude još jača i snažnija, da je danas Republika stabilna i sigurna, iako neki iz Sarajeva pokušavaju da govore da Srpska ne funkcioniše, a sve u namjeri da je ukinu i da Srbi nestanu sa ovih prostora.

– Možemo i treba da živimo u miru, ali ne treba da vjerujemo onima koji u bilo kom smislu žele da omalovaže naše žrtve da one nestanu. Danas u BiH oni koji su bili na strani Handžar divizije sada pokušavaju da obilježavaju antifašizam, a nama da pripišu neke druge tendencije. Ovaj narod koji je stradao od fašističke ruke i ustaškog režima svakako ne može i ne smije da prepusti to mjesto nekima čiji su preci bili pripadnici Handžar divizije i ustaških jedinica koji su ovdje klali i ubijali – rekao je Dodik.

On je poželio mladim generacijama političara da shvate da jedino mjesto gdje se bave ozbiljno politikom jeste Republika Srpska, te da se moraju boriti protiv onih koji su za malo veću platu spremni da prihvate nadležnosti Sarajeva.

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije