Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POMETNJA U AMERICI Milijarder Majkl Blumberg razmišlja da se kandiduje za predsjednika

Svijet
Autor:

Foto: Martin Sylvest/EPA

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg nagovijestio je da će se možda kandidovati na predsjedničkim izborima 2020, a ako ste milijarder za takvu odluku vam nije potrebno previše konsultacija.

Zbog čega razmišlja o kandidaturi za najvišu funkciju u zemlji samo nekoliko mjeseci nakon što je najavio da će izbore posmatrati sa strane? Bi-Bi-Si je iznio nekoliko hipoteza o tome.

Zato što misli da može da pobijedi

Za početak, Blumberg ima na raspolaganju brojne analitičare javnog mnjenja i političke stratege, i spada u biznismene koji donose odluke na osnovu prikupljenih podataka.

Na osnovu preliminarnih anketa, u pojedinačnim državama i na nacionalnom nivou, izdvojila su se četiri kanidata Demokratske stranke, a to su Džo Bajden, Elizabet Voren, Berni Sanders i Pit Butidžidž. Svi oni imaju svojih prednosti, ali i očiglednih nedostataka.

Bajdenu nije pošlo za rukom da svoj ugled i veze sa, i dalje omiljenim, bivšim predsjednikom Barakom Obamom iskoristi da bi ostvario dominaciju među kandidatima i prikupio potrebna sredstva. Osim toga, postoji problem godina i izdržljivosti.

Kada su Elizabet Voren i Berni Sanders u pitanju, pitanje da li će njihove progresivne politike naići na dobar prijem na opštim izborima, a u Sandersovom slučaju, tu treba pridati i godine i zdravstvene probleme.

Butidžiž je mlad, ali ima malo iskustva na izborima i tek treba da pokaže da li može da privuče glasače koji pripadaju manjinama, a čine veliki dio demokratskog izbornog tijela.

Štaviše, ankete pokazuju da se mnogi od onih koji glasaju za demokrate još nije odlučili za određenog kandidata. Anketa Njujork tajmsa, tj. agencije Sijena koledža, pokazuje da je u četiri od šest neodlučnih država odgovor “ne znam” bio ispred izbora za pojedinačne demorkatske kandidate.

Nedavno sprovedena anketa agencije YouGov, koju je naručio Njujork tajms, pokazuje da je 22 odsto anketiranih izjavilo da bi voljelo da ima “širi izbor” demokratskih kandidata od trenutno postojećeg.

Nakon što je analizirao okolnosti, Blumberg je možda zaključio da još ima prostora za kandidaturu, pri čemu ima doslovno neograničene resurse koji mogu da mu prokrče put do vrha.

Zato što želi da utiče na debatu

Možda Blumberg misli da može da pobijedi, ali, iskreno govoreći, šanse su mu male. Sadašnji gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio započeo je sopstvenu kampanju, ali je spektakularno otpao. Drugi biznismen i bogataš Džon Dilejni vodio je kampanju u Ajovi neprekidno više od dvije godine, bez ikakvih rezultata.

Milijarder Tom Stejer potrošio je gomilu novca na reklamu i dobio je dovoljnu podršku u anketama da bi učestvovao u debati, ali ništa više od toga.

Blumberg se vjerovatno neće kvalifikovati za debatu u novembru, a možda ni za jednu, s obzirom da je prema aktuelnim kriterijuma potreban određeni broj malih donacija, a kako se saznaje, Blumberg neće prikupljati sredstva.

Teško je vjerovati da su demokrate ovih dana spremne da se priklone plutokrati i bivšem republikancu koji je poznat kao zagovornik politike koja podržava biznismene, fiskalno konzervativan i protivnik državnog zdravstvenog osiguranja i legalizacije marihuane, dok istovremeno podržava agresivne mjere kontrole.

Pod pretpostavkom da je Blumberg svjestan svega toga, možda je ušao u trku ne zato da bi pobijedio, već bi vratio partiju, za koju smatra da opasno skreće ulijevo, u centar, koji je naklonjen biznisu. Možda nije slučajno što je odlučio da uđe u kampanju samo par nedjelja nakon što su kolege milijarderi Bil Gejts i Leon Kuperman izrazili zabrinutost zbog predloženih šest odsto poreza na lično bogatstvo od preko jedne milijarde, koji je predložila Vorenova.

Blumberg možda hoće da uđe u trku samo da bi uklonio Vorenovu i Sandersa, koga očigledno vidi kao suviše ekstremnog i nenaklonjenog biznisu da bi pobijedio Donalda Trampa u novembru sljedeće godine, ili da bi efikasno upravljao ukoliko uspje.

Zato što može

Blumberg se godinama nosio mišlju da se kandiduje za predsjednika, a budući da ima 77 godina, ovo mu je vjerovatno posljednja prilika. Mada ga je Bajdenov rani ulazak u trku privremeno odvratio od toga, vjerovatno je promenio mišljenje nakon što se ispostavilo da napredni kandidati imaju šanse.

U najmanju ruku, Blubmergova kampanja mogla bi da iznervira Trampa, baš kao što je to bio slučaj s De Blaziom, prije nego što je odustao. Američki predsjednik je već podrugljivo komentarisao da “malog Majkla” neće biti teško pobijediti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO