Svijet

POMJERAJU GRANICE NAUKE “Kina je najveća prijetnja svjetskom poretku, a Rusija je PRATI U STOPU”

Kina je najveća opasnost za svjetski poredak, izjavio je za list San šef britanske Odbrambene obavještajne službe, general-poručnik Džim Hokenhal.

POMJERAJU GRANICE NAUKE “Kina je najveća prijetnja svjetskom poretku, a Rusija je PRATI U STOPU”
FOTO: THESHIPYARD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kinezi imaju najmodernije rakete na svijetu i najbolje razarače od svih mornarica, ali Rusija ih prati u stopu i “pomjera granice nauke” kad su u pitanju podvodni dronovi i hipersonične rakete, piše Blic.

Hokenhal je upozorio da obe zemlje vode kampanje u “sivoj zoni” putem sajber napada i špijunaže dok istovremeno povećavaju arsenale kako bi bili spremni za totalni rat.

– Oni vode neprekidnu borbu. Primjeniće sva sredstva kako bi ostvarili svoje ciljeve – rekao je pedesetšestogodišnji general u intervjuu za “San” iz kancelarije u sedištu britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva u Vitnu, u grofoviji Kembridžšir.

Prema njegovim riječima, nova tehnologija dala je starim prijetnjama “neverovatnu snagu”.

– Rusija je najveća vojna i geopolitička prijetnja za evropsku bezbjednost. Kina je sve autoritarnija i agresivnija i predstavlja najveću prijetnju za svjetski poredak – ocenio je on.

Prema riječima general-poručnika Hokenhala, najjače oružje Rusije su “hipersonični raketni sistem”, koji izbegava protivraketne sisteme i može da lansira nuklearne projektile, kao i dronovi koji presijecaju internet kablove u moru.

To znači da je Velika Britanija suočena s “opasnošću od direktnog napada” Rusije.

Otkad je Si Đinping došao na vlast u Kini 2013. Peking pojačano modernizuje oružane snage. Sada ima “niz najmodernijih oružanih sistema, koji brzo brišu vojnu prednost zapadnih sila, kaže britanski general.

– Njihova sve veća flota razarača klase “Renhai” sposobnija je od flote bilo koje mornarice u svijetu – rekao je on.