Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POMOĆ Fond solidarnosti finansiraće dodatne troškove za djecu iz RS koja se liječe u inostranstvu

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu će za vrijeme vanredne situacije u RS, koja je izazvana pandemijom virusa korona, snosiće ne samo troškove liječenja djece u inostranstvu, nego i troškove koji nastanu radi prijema na bolničko liječenje ili otpusta djeteta sa bolničkog liječenja, kao što su putni troškovi, smještaj u inostranstvu i slično.

Ovom odlukom direktora Fonda solidarnosti, precizirano je da će Fond solidarnosti finansirati putne troškove djeteta i roditelja koji se nalazi u pratnji radi odlaska na liječenje ili povratka u mjesto gdje porodica živi u RS. Saglasnost na prijedlog Odluke je dao Upravni odbor Fonda solidarnosti, a Odluka će stupiti na snagu nakon objave u Službenom glasniku RS.

Takođe, ovom odlukom je omogućeno da Fond solidarnosti finansira troškove smještaja u inostranstvu za dijete i roditelja koji se nalazi u pratnji u slučaju da se porodica ne može vratiti u RS zbog ograničenja prelaska granica u vrijeme trajanja vanredne situacije.

– Osim toga, finansiraćemo troškove nabavke potrebnih medicinskih sredstava ili lijekova prema preporuci zdravstvene ustanove u inostranstvu s ciljem cilju obezbjeđenja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima. Napominjemo da se ova odluka odnosi na ona liječenja koja su već odobrena, kao i na liječenja koja su započeta u nekoj od bolnica u inostranstvu. Usvajanjem ove odluke, koju je podržalo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, nastojimo izaći u susret porodicama koje se nalaze sa bolesnim djetetom u inostranstvu. Na ovaj način im je moguće obezbijediti dodatnu finansijsku podršku za vrijeme trajanja vanredne situacije, a sve u cilju zaštite zdravlja djece i sprečavanja širenja virusa korona – saopštili su iz Fonda i dodali da će pomenute troškove finansirati na osnovu zahtjeva roditelja i priložene odgovarajuće medicinske, finansijske i druge dokumentacije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO