Biznis

Pomoć preduzetnicima u borbi protiv korone: EU objavila javni poziv iz oblasti turizma vrijedan dva miliona KM

Delegacija EU objavila je da je u okviru projekta EU i Vlade Njemačke "EU za oporavak biznisa", objavljen javni poziv za prijavu projekata u oblasti turizma vrijedan dva miliona KM za pomoć preduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih virusom korona.

Pomoć preduzetnicima u borbi protiv korone: EU objavila javni poziv iz oblasti turizma vrijedan dva miliona KM
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Menadžer projekta Nils Vecel izjavio je u Sarajevu da na poziv do 20. avgusta mogu aplicirati partnerstva koja uključuju do tri partnera, koja će dalje raspodijeliti sredstva krajnjim korisnicima, privatnim preduzećima i destinacijama

– Visina mogućih odobrenih sredstava je 300.000 KM. Trajanje predloženog projekta ne može biti duže od 12 mjeseci- naveo je Vecel ističući da se prijava može izvršiti na veb stranici EU Delegacije u BiH.

Fond od dva miliona KM bespovratnih sredstava i tehničke podrške unutar projekta dostupan je za mjere oporavka turizma, koje se fokusiraju na aktivnosti poput razvoja strategije upravljanja destinacijama, pristupa novim tržištima za preduzetnike u turizmu, razvoja brenda, te razvoja akcionih planova održivog turizma.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Bizel podsjetio je da je pandemija virusa korona ozbiljno ugrozila sektor turizma u BiH i da je potrebno napraviti strategiju turizma na nivou BiH, a da će EU pomoći da se ova privredna grana oporavi.

– Projekat EU za oporavak biznisa je ukupne vrijednosti 13,7 miliona evra i zajednički ga finansiraju EU sa 13 miliona evra i NJemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj 700.000 evra, a provode ga NJemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) te Razvojni program UN (UNDP)- naveo je Bizel.

Projekat “EU za oporavak biznisa” podržava mikro, mala i srednja preduzeća u BiH da nastave poslovanje i očuvanje radnih mjesta, a posebno će podržati preduzetnice, mlade i druge ranjive grupe u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog efekta pandemije stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Prihvati notifikacije