Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POMOĆ ZA BUDUĆE PROGRAMERE Raspberi Paj računari stižu do osnovaca širom Srpske

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo nastavilo je sa akcijom dodjele Raspberi Paj mini-računara četvrte generacije osnovcima u izrazito nerazvijenim opštinama u Srpskoj.

Danas su, tako, donirali 36 računara za đake u Oštroj Luci i 16 računara za osnovce u Krupi na Uni, što je samo dio od ukupno 1.000 računara koje će dodijeliti učenicima u sklopu akcije „1.000 za budućnost“.

36 рачунара за ђаке у Оштрој Луци и 16 за Крупу на Уни. Идемо даље! #1000заБудућност

Gepostet von Срђан Рајчевић – Srdjan Rajcevic am Montag, 18. Mai 2020

Prethodno su, u petak, dodijelili 117 ovih računara u opštini Kneževo, koja je jedna od ukupno 20 opština u kojima će učenici dobiti ovu vrste podrške za praćenje nastave na daljinu, ali i razvoj informatičkih i programerskih vještina.

Akcija „1.000 za budućnost“ je, podsjećamo počela u opštini Jezero, gdje je ministar Srđan Rajčević dodijelio 15 računara tamošnjim osnovcima.

Uz 1.000 mini-računara biće podijeljeno i 212 3G rutera, a sve to finansiraće društveno odgovorne kompanije u RS, sa kojima je ovo ministarstvo uspostavilo saradnju u okviru naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa korona u RS.

Ministar Rajčević je najavio i da je planirano puštanje u rad vebsajta sa video materijalom za đake u ovom projektu, gdje će moći da uče o povezivanju Raspberi Paj-a, ali programiranje u programskom jeziku Pajton.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO