Kolumne

Pomoć za sirotinju

Sad već daleke 1989. godine privreda u Srbiji izgledala je katastrofalno. Preduzeća i banke ostali su bez novca, pa je tadašnji predsjednik Milošević odlučio da raspiše zajam kojim je htio da od građana prikupi kapital za “preporod” države i privrede.

Pomoć za sirotinju
FOTO: RAS SRBIJA

Sve je to propalo, građani nisu bili naivni, ali su kasnije platili visoku cijenu, jer su ih Dafina i Jezda dobrano opljačkali.

Nešto više od tri decenije kasnije imamo još jedan sličan primjer. Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić uputio je dopis vladama i svim lokalnim zajednicama u BiH u kojem moli da se prikupi novac koji bi se preusmjerio na rješavanje migrantske krize. Ministar je lijepo naglasio da se BiH ne može adekvatno uhvatiti u koštac sa ovim problemom, jer im za efikasnu zaštitu granice nedostaje oko 1.200 policijskih službenika. Valjda očekuju od lokalnih zajednica da obezbijede plate. U potpunosti razumijem negodovanje načelnika i gradonačelnika, jer je ministar bezbjednosti trebao da u budžetu obezbijedi potrebna sredstva, ali ko još u ovoj zemlji radi svoj posao.

Evo sad pitanja za ministra i sve političare u BiH; koji problem ova država može da riješi?! Koliko ja znam, ne može nijedan. Šta je razlog te nesposobnosti? E, upravo “stručnjaci” koji sjede po institucijama zajedničkih organa.

Pa, samo prije nekoliko dana ministar je pričao kako bivša vlast nije rješavala problem sa migrantima pune tri godine. Ako je prosjačenje od ionako osiromašenih lokalnih zajednica ta strategija nove vlasti, onda bi i aktuelnom ministru bezbjednosti bilo bolje da je ćutao.

Pitam se samo ima li kraja bezobrazluku državnih činovnika. Imaju ogromna primanja i za tako visoke plate ne mogu da riješe nijedan problem, a ne mogu da se dogovore ni oko jedne bitne stvari koja bi išla u korist građana, ali i tih istih lokalnih zajednica.

Lično mi se pojedine face, koje gledam na političkoj sceni već više od dvije decenije, gade. Mijenjali su mnogo stranaka, njihova imena su vezana za korupciju, ali oni i dalje ne odustaju; jašu li jašu.

Krah Slobodana Miloševića počeo je poslije neuspjelog “genijalnog projekta zajma za preporod”, a bivša država se raspala u paramparčad.

Da li je ovaj potez ministra bezbjednosti najava totalnog kraha BiH. S obzirom na to da su kase očigledno prazne, uskoro bi ovaj višedecenijski bolesnik zvani Bosna i Hercegovina mogao da izdahne.