Svijet

POMPEO DOLAZI U CRNU GORU Američki državni sekretar planira posjetu Podgorici

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pompeo trebao bi naredne sedmice posjetiti Crnu Goru.

POMPEO DOLAZI U CRNU GORU Američki državni sekretar planira posjetu Podgorici
FOTO: US HOUSE OF REPRESENTATIVES/PROMO

Šef Stejt departmenta i jedan od najbližih saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa trebao bi početkom oktobra doputovati u Sjevernu Makedoniju, a zatim i u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Iz Ambasade SAD u Podgorici nisu potvrdili, ali ni demontovali dolazak visokog američkog zvaničnika, kao ni iz Stejt departmenta.

Ne možemo potvrditi vašu informaciju o posjeti državnog sekretara SAD Crnoj Gori – saopštili su Vijestima iz ambasade, odgovarajući na pitanja kada se očekuje njegov dolazak i sa kim će se tokom boravka u Crnoj Gori sastati, šta je povod posjete i hoće li se sresti sa nekim od opozicionih lidera.

Iz Stejt departmenta, koji organizuju zvanične posjete američkog državnog sekretara, nisu odgovorili na upit, kao ni iz kabineta najviših zvaničnika Crne Gore – premijera Duška Markovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Prema diplomatskom protokolu, kako prenosi ovaj crnogorski portal, posjeta još nije zvanično najavljena pa se ne može ni govoriti o planovima za susrete sa zvaničnicima regiona.

Državni sekretar SAD Pompeo je nedavno imenovao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera, koji je nedavno boravio u posjeti Crnoj Gori.

Imenovanje Palmera predstavljeno je kao napor SAD da pogura integraciju Balkana među države zapada.

– Palmer će voditi naše napore da ojačamo diplomatsko uključivanje SAD u podršku miru, stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu – rekao je Pompeo nakon postavljenja Palmera za svog specijalnog izaslanika.

Pompeo je na funkciju državnog sekretara SAD došao prošle godine, nakon što je Tramp smijenio Reksa Tilersona. Prethodno je godinu obavljao funkciju direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Ukoliko Pompeo posjeti Crnu Goru, to bi bio drugi visoki zvaničnik SAD koji je to učinio, nakon što je prije dvije godine u zvaničnoj posjeti Podgorici boravio potpredsjednik SAD Majk Pens.