Kultura

PONOS PRIJEDORA Pavlović: Književni susreti na Kozari čuvaju sjećanje na slavnu istoriju

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović otvorio je sinoć 49. Književne susrete na Kozari, ističući da su oni ponos grada, jer se i na ovaj način čuva sjećanje na slavnu istoriju i slobodarski duh naroda Kozare.

PONOS PRIJEDORA Pavlović: Književni susreti na Kozari čuvaju sjećanje na slavnu istoriju
FOTO: SRNA

Pred nama je i veliki jubilej jer ćemo iduće godine obilježiti pola vijeka ove manifestacije i vjerujem da ćemo tada imati događaj na kojem će nam pozavidjeti cijela Republika Srpska, pa i šire – rekao je on.

Dodao je kako je imao priliku da se sastane sa književnicima Matijom Bećkovićem i Ljubivojem Ršumovićem, koji ovim susretima već godinama daju poseban štih.

Pavlović je podsjetio i na izdavačku djelatnost Književnih susreta i ediciju “Ovjenčani”, koja ima već 11 knjiga, odnosno izabranih djela dobitnika nagrada “Skender Kulenović” i “Književni vijenac Kozare”.

Na otvaranju Književnih susreta u Pozorištu Prijedor obratila se i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske, Tanja Đaković.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Ovakva manifestacija zaslužuje dugovječnost i uvijek će imati podršku ministarstva za ono što radi, a to je da čuva sjećanje na jednog od naših najplodonosnijih stvaralaca kakav je bio Skender Kulenović, čiji je trag ovdje prisutan više nego na bilo kom drugom području – istakla je ona.

U sinoćnjem programu svoje stihove kazivala su poznata književna imena Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Emsura Hamzić, Ranko Pavlović, Jana Aleksić, Dejan Aleksić i Nenad Grujičić.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su muzičari Karlo Antić i Milan Sadžak.

Prihvati notifikacije