Politika

PONOSNO I SVEČANO Cvijanović: Srpska će da traje ZA SVA VREMENA (VIDEO, FOTO)

Pod sloganom „Za sva vremena“ Republika Srpska danas slavi svoj 28. rođendan, a svečano je u svim gradovima Srpske.

PONOSNO I SVEČANO Cvijanović: Srpska će da traje ZA SVA VREMENA  (VIDEO, FOTO)
FOTO: SRPSKAINFO

19.49. Dan Republike Srpske u Subotici

Zavičajna zajednica “Republika Srpska” u Subotici proslavila je Dan Republike Srpske 9. januar i svoju krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

Foto: Srna
Foto: Srna

18.18. Linta: Mir, napredak, sreća i uspjeh 

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta uputio je najiskrenije čestitke rukovodstvu i građanima Republike Srpske za Dan Republike – 9. januar i poželio mir, napredak, sreću i uspjeh na svim poljima.

Linta je u čestitki poželio da Republika Srpska nastavi da stalno jača na svim poljima i da bude mjesto slobode i blagostanja za srpski narod i sve njene građane koji je priznaju i poštuju.

17. 10 – “Srpski i fancuski narod vezuje dugogodišnje prijateljstvo”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom francuskih parlamentaraca, koje je predvodio senator Sebastijan Moran.

Foto: Srna
Foto: Srna

Moran je u svoje i ime delagacije francuskih parlamentaraca zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH na pozivu da učestvuju na obilježavanju Dana Republike Srpske. Moran je naglasio da francuski i srpski narod vezuje dugogodišnje prijateljstvo.

15.35 – Završena akademija

U dvorani Borik upravo je završena svečana akademija povodom Dana Republike.

15.24 – Umjetnički program

Na svečanoj akademiji u toku je umjetnički program.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

15.05 – “Ponosni smo što danas imamo Srpsku”

– Srpska traje već 28 godina i nastaviće da traje za sva vremena. Moramo biti spremni da se suočimo sa izazovima. Tih će izazova biti uvijek. Zahvalna sam našim divnim ljudima koji Srpsku nose u srcu i raduju se njenom napretku. Bez ogromne ljubavi našeg naroda mnogo toga ne bismo uspjeli – kazala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović na svečanoj akademiji.

Dodala je da smo ponosni što danas imamo Srpsku koja je svakim danom stabilnija i jača.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Srpske kaže da smo mnogo toga morali uraditi sami ili uz pomoć Srbije, jer nam drugi nisu pomagali već samo odmagali.

– Želimo čvrste i neraskidive veze sa Srbijom, nastavak saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom. Želimo iskreno partnerstvo i sa SAD, a spremni smo i na saradnju sa svima ostalima – porucila je Cvijanovićeva.

14.50 – Brnabić: Čast je biti na proslavi Dana Republike

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Dan Republike Srpske, navodeći da je srećna i počastvovana što drugi put za redom ima čast da prisustvuje proslavi Dana RS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Republika Srpska je za vas sinonim za stabilnost, mir i sigurnost. Svi to treba da vide i poštuju. Dužnost političkih lidera jeste da ne sjede skrštenih ruku već da brinu o narodu – kazala je Brnabić.

14.14 – Dodik: Tamo gdje nismo imali svoju državu bili smo uništavani

Srpski član Predsjednistva BiH Milorad Dodik kazao je da je ovo naš dan slavlja.

– 9. januara te 1992. godine nisu nam dali da u Sarajevu održimo sjednicu parlamenta pa smo morali otići na Pale i tamo je održati. Tada nismo znali da pravimo jednu važnu odluku. Koliko je ljubavi našeg naroda u ovih 28 godina uneseno u Srpsku – kazao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je istakao da je srpski narod sanjao svoju državu kako bi imao svoju slobodu. – Tamo gdje nismo imali svoju državu bili smo uništavani – rekao je Dodik.

14.30 – Biković održao svečanu besjedu

Proslavljeni srpski glumac Miloš Biković pozdravio je sve prisutne, navodeći da je počastvovan pozivom da dođe na Dan Republike i održi svečanu besjedu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Neka moje riječi budu riječi mladog čovjeka koji želi da doprinosi srpskoj kulturi. Bez svjesti o srpskoj istoriji ja nemam identitet, ja sam niko – kazao je Biković.

14.09 – Počela svečana akademija

Intoniranjem himni Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Boze pravde” počela je svečana akademija povodom obilježavanja Dana Republike.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjednistva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, te ministri u vladama Srpske, Srbije i Savjeta ministara BiH, poslanici u NSRS, patrijarh srpski Irinej, te mnogobrojni zvanicnici i gosti. Među gostima je i ove godine ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

13.24 – Srbi sa Kosova u Banjaluci

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije i Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji danas su, povodom obilježevanja 9. januara – Dana Republike Srpske, položili vijenac na spomenik 12 beba u Banjaluci.

13.21 – Borenovićeva poruka građanima

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je danas u Banjaluci da će Republika Srpska još dugo obilježavati Dan Republike, te da se ne smije zaboraviti da Srpska ima svoju jasnu poziciju Ustavom definisanu. Borenović je rekao da proslava 28. rođendana Srpske znači postojanost i dugotrajnost.

Дан Републике

Свечани дефиле поводом Дана Републике #DanRepublike #Srpska #ZaSvaVremena #RTRS

Posted by RTRS vijesti on Thursday, January 9, 2020

12.54 – Završen svečani defile uz “Marš na Drinu”

Helikopteri Helikopterskog servisa preletjeli su svečani defile, a u njima su bili pripadnici policije Srpske. Time je i završen defile, uz zvuke Marša na Drinu.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

12.50 – Policija pjeva “Pukni zoro”

Policija je i ovaj put pjevala pjesmu “Pukni zoro“, uz pratnju policijskog orkestra.

12.49 – Cvijanović: Živjela Republika Srpska

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je rekla da živjeti u slobodi znači imati sve i zato ona treba da traje za sva vremena, kao i Republika.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Svi naši ljudi čine Republiku Srpsku. Mnogo je izazova iza nas, biće ih mnogo. Sigurna sam da ćemo ih sve prebroditi ako radimo zajedno. Ovo je i dan našeg zajedništva. Republika nikome ne treba da bude smetanja, iako neki nažalost to vide tako. Onima koji ne vole Republiku Srpsku poruka: zašto mislite da je vama važnije da nešto napadnete nego nama da nešto branimo. Živjela Republika Srpska – rekla je Cvijanovićeva.

12.46 – Dodik: Ovo je naš dan

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju je rekao da je ovo naš dan, Dan Republike Srpske koji slavimo 28. put, koji je odabran u miru, kao izraz volje srpskog naroda.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Stvorena u miru, odbranjena u ratu. Srbi znaju da im nema slobode bez države. Srbi imaju dvije države, Srpsku i Srbiju. Nikada se nismo borili samo za svoju slobodu, uvijek smo je darivali i drugima. Tu slobodu danas u Republici Srpskoj imaju svi, i Bošnjaci i Hrvati. Oni su dio naših instutucija, a neki od njih nam osporavaju naš dan – rekao je Dodik.

12.38 – Himne

Rukovodilac defilea Goran Amidžić postrojio je za kraj sve ešalone ispred bine sa zvanicama, a potom su se čule himne Srpske i Srbije.

12.33 – Ori se “Junaci sa Košara”

Pjesmu “Junaci sa Košara” su iz sveg glasa zapjevali pripadnici Specijalne jedinice MUP RS. Dok su pjevali, u publici je bio muk, a u pozadini su se čula zvona Hrama Hrista spasitelja. “Veličanstveno”, komentari su prisutnih. Video pogledajte OVDJE.

12.29 – Veliki aplauz za Žandarmeriju

Veliki aplauz na defileu dobili su pripadnici Žandarmerije Republike Srpske, obučeni u crnu uniformu i naoružani najsavremenijim ličnim oružjem.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

12.23 – Defile motorizovanih ešalona

U toku je defile motorizovanih ešalona, u kojima su pokazana vozila za spasavanje civilnog i policijskog sektora. Službeni motocikli i kvadovi bili su na čelu motorizovanog policiskog ešalona.

Vozilo “Despot” je ipak bilo “kralj” defilea.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas ih je predstavljeno ukupno 5, a proizvedeni su u TR Bratunac.

Posted by Srpskainfo.com on Thursday, January 9, 2020

12.03 – Počeo svečani defile na Trgu Krajine

Vrhunac proslave Dana Republike Srpske – svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, počeo je postrojavanjem Počasne jedinice MUP koju predvodi komandir Vitomir Petričević. Oni su raport predali predsjednici Željki Cvijanović.

Svečanom defileu, između ostalog, prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Defileu prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministri u vladama Srpske i Srbije i u Savjetu ministara.

11.40 – Tri brata dala živote za Srpsku

Na mjesnom groblju Lipa u Svodni, kod Novog Grada, jutros je služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomenika trojici braće Marčeta koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Parastos je služio paroh svođanski Zoran Blagojević.

11.24 – Orden – velika obaveza da NPRS bude još bolje

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, kojim je ova ustanova kulture danas zaslužno odlikovana povodom 9. januara, Dana Republike, predstavlja dodatnu odgovornost da nacionalni teatar postiže još bolje rezultate.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novaković je istakao da je Orden, koji mu je uručila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, velika obaveza da Narodno pozorište poslije 90 godina rada bude kvalitetnije i bliže građanima.

11.20 – Cvijanović: Da živimo u dobroj, stabilnoj i razvijenoj Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je 9. januar – Dan Republike veliki dan za Srpsku i da tim povodom institucije pokazuju odnos prema ljudima koji su ostvarili dobre rezultate, doprinijeli razvoju i promovisali Republiku Srpsku.

– Svima čestitam 9. januar – Dan Republike i želim da živimo u dobroj, stabilnoj i razvijenoj Republici Srpskoj. Ono što danas imamo mnogo je bolje u odnosu na ono što smo imali u vremenu iza nas, ali sam sigurna da ovo što danas imamo nije ni blizu dobro onome što ćemo imati u budućnosti – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanoj dodjeli odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Banjaluci.

Svim građankama i građanima Srpske čestitamo 28. rođendan naše Republike 🔴🔵⚪

Posted by Gradiška u slikama on Thursday, January 9, 2020

11.11 – Lomljenje slavskog kolača

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci održana je Sveta arhijerejska liturgija koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, a nakon toga je izlomljen slavski kolač. Fotografije pogledajte na OVOM LINKU.

11.10 – Sve spremno za svečeni defile

U Banjaluci je sve spremno za svečani defile, a građani se već okupljaju u centru grada.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

10.59. – Vulin: Ovo priznanje dodijeljeno je Srbiji

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem nije dodijeljen samo njemu, već i Srbiji.

– Ovo priznanje dodijeljeno je Srbiji, koju vodi njen predsjednik Aleksandar Vučić. Srbiji koja ne oklijeva da pomogne Srpskoj u svakom momentu – rekao je Vulin na dodjeli odlikovanja povodom Dana Republike Srpske u Palati predsjednika.

Прије двадесет осам година имали смо снаге да је створимо и уз велике жртве изборимо се за слободу. Чувати је, развијати…

Posted by Срђан Рајчевић – Srdjan Rajcevic on Thursday, January 9, 2020

10.44 – MUP: Na defile ne nosite ruksake i torbe

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su, povodom obilježavanja 9. januara, pozvali sve građane Srpske da dođu u Banjaluku i Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Iz MUP-a je saopšteno da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti radi održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Građane, koji budu željeli da prate svečani defile savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete – navode iz MUP-a.

Iz MUP-a poručuju građanima i da zbog lakšeg kretanja ne nose ruksake i torbe, kao i da ponesu neki od identifikacionih dokumenata, a predstavnicima medija da imaju jasno istaknutu akreditaciju.

10.21 – Dodijeljena odlikovanja 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je povodom 9. januara – Dana Republike zaslužne institucije i pojedince, a Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovani su Narodno pozorište Srpske i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Narodno pozorište odlikovano je povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja za doprinos u razvoju kulturno-umjetničkog života, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji Srpske. Ko je još odlikovan pročitajte OVDJE.

10.17 – Proslava u Kozarskoj Dubici

Proslava Dana Republike u Kozarskoj Dubici počeće večeras u 20.30 na Trgu 11. dubičke brigade, gdje će koncert održati estradna umjetnica Indira Radić i lokalni “Bum bend”. Za građane je obezbijeđeno kuvano vino, a biće priređen i spektakularni vatromet.

10.08 – Obustavljen saobraćaj

U centru Banjaluke danas je obustavljen saobraćaj, te preusmjereno kretanje autobusa javnog prevoza.

Pročitajte još

10.05 – Zabrana rada ugostitelja

Zbog obilježavanja Dana Republike Srpske, danas od 9 do 18 sati, privremeno će biti zabranjen rad ugostiteljskih i drugih objekata na području grada, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Prema naredbi, privremeno se zabranjuje rada objektima koji se nalaze u ovim ulicama.

10.02 – Patrijarh Irinej služio molitvu

Od trenutka kada se Dan Republike Srpske slavi kao sekularni praznik, 9. januara se zvanično ne obilježava Krsna slava Republike Srpske, ali politička elita prisustvuje molitvi u hramu.

Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija

I danas je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci patrijarh srpski Irinej predvodio molitvu povodom Svetog Stefana, a u čast patrijarha Irineja, predsjednica Srpske Željka Cvijanović sinoć je priredila svečanu večeru u zgradi Vlade.

10.01 – Program proslave Dana Republike

Prema programu proslave, predsjednica Željka Cvijanović će u 10 sati u Palati Republike dodijeliti odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a tačno u podne Trgom Krajine u Banjaluci proći će svečani defile sa više od 2.400 učesnika – od pripadnika policije do udruženja građana.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović

Detaljnije o programu proslave pročitajte OVDJE.

10.00 – Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo

Portal Srpskainfo će uživo pratiti manifestacije povodom Dana Republike Srpske.

Prihvati notifikacije