Društvo

PONOVO AKTUELNA ”BALKANSKA RUTA“ Migranti postali mušterije dilerima droge

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen M. Dž., diler iz Sarajeva od kojeg su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana, još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne bezbjednosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”.

PONOVO AKTUELNA ”BALKANSKA RUTA“ Migranti postali mušterije dilerima droge
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Kako saznaje Avaz, radi se o osobama koje su ilegalno ušle na prostor BiH, odnosno o ilegalnim migrantima. Takođe, policija Unsko-sanskog kantona u desetak posljednjih racija koje je provela u migrantskim kampovima Bira, Lipa, Miral pronašla je određene količine droge, odnosno opijata raznih vrsta.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Avganistan, Iran, Sirija… Poseban bezbjednosni aspekt sa sobom nose migranti iz Pakistana i Avganistana jer, i prema izvještaju Stejt departmenta, ove dvije zemlje se proglašavaju najvećim svjetskim proizvođačem i distributerom droga.

Pakistan je proglašen jednim od najvećih svjetskih tranzitnih koridora za opijate.

Opijatima se trguje kroz porozne granice s Avganistanom i Iranom. Morske luke, aerodromi, poštanske usluge i neregistrovana obalna područja Pakistana dopuštaju distribuiranje nezakonitih droga na globalnom nivou. Procjena Kncelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) je ta da je Pakistan tranzitna država za 45 odsto opijata koji se proizvode u Avganistanu. Istraživanje UNODC pokazalo je da Pakistan ima 6,7 miliona korisnika droga – navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Mak se uzgaja u pakistanskoj provinciji Hajber-Pahtunva (KP).

– Procjena američke vlade iz 2016. ukazuje na to da ima oko 1.400 hektara maka u obradi. Većina droge koja prilazi kroz Pakistan namijenjena je globalnom tržištu, a pakistanske snage su u mogućnosti presresti samo mali dio. U 2019. godini pakistanske agencije za provođenje zakona tvrde da su razbile 11 lanaca koji se bave trgovinom drogom. U prvih 10 mjeseci 2019. zaplijenjeno je približno šest tona morfija i heroina, 7,9 tona opijuma – navodi se u izvještaju.

Krađe, narkotici…

Kako je rekao Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, skoro da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.

– Svjedoci smo da s licima koja ilegalno ulaze u BiH, migrantima, dolaze brojni bezbjednosni problemi. Nasilje, posjedovanje oružja, krađe, narkotici, sve to dolazi s migrantima – kazao je ministar Jusko.