Gradovi

Ponovo turbulencije u ljubinjskoj skupštini: DNS najavljuje novu većinu

Nova skupštinska većina na pomolu je u Skupštini opštine Ljubinje, a nju bi ponovo činili odbornici DNS, SNSD i jedan odbornik DEMOS, koji su bili većina i nakon lokalnih izbora.

Ponovo turbulencije u ljubinjskoj skupštini: DNS najavljuje novu većinu
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Priča o novom pregrupisavanju počela je nakon što je Vojislav Krulj iz PDP vratio mandat Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a u skupštinske klupe će umjesto njega sjesti Boško Dangubić iz ove stranke, za koga se očekuje da će podržati novu većinu.

Predsjednik ljubinjskog DNS Risto Mićić, čija bi partija imala najviše odbornika u novoformiranoj većini, kaže da su razgovori u toku i da će vjerovatno doći do promjene skupštinske većine.

Želimo Ljubinje otvoriti prema Banjaluci, da dobijemo investicije, jer ovako mala i nerazvijena opština ne može sama živjeti – rekao je Mićić za Srpskainfo.

On kaže da je prvi projekat na kome će nova većina insitirati i tražiti pomoć Vlade RS asflatiranje naselja Vinogradi. Mićić je najavio da bi nakon formiranja nove skupštinske većine trebalo biti smjenjeni predsjednica Skupštine opštine Persa Klimenta i potpredsjednik Vasilije Kozić. On dodaje da je razgovarano sa načelnikom Ljubinja Darkom Krunićem da podrži novu skupštinsku većinu.

Na pitanje da li je on, eventualni, kandidat za predsjednika Skupštine opštine, Mićić je odgovorio da o tome nije razgovarano u ljubinjskom DNS.

Načelnik Ljubinja Darko Krunić, koji je na ovu funkciju došao kao kandidat koalicije DNS-SNSD-SP, kaže da je obavljen samo jedan neformalni razgovor i da ne zna kako će sve u budućnosti funkcionisati. On najavu formiranja nove skupštinske većine ocjenjuje kao zadovoljavanje ličnih interesa.

– Za naselje Vinogradi smo uspjeli obezbjediti 600 hiljada KM. Ako neko obezbjedi milion ili 1,5 miliona KM za ovaj projekat ja ću odmah napustiti fotelju. Spreman sam na sve, ali postoje neki principi koji se moraju ispoštovati. Mislim da je pare koje se prosipaju za kupovinu odbornika bolje uložiti u nešto drugo – jasan je Krunić.

Ljubinje je početkom prošle godine dobilo skupštinsku većinu koju čine odbornici SDS, PDP, Socijalističke partije i predsjednica Skupštine opštine Persa Klimenta, koja je napustila SNSD.

Na tom zasjedanju nova skupštinska većina je smjenila potpredsjednika Ristu Mićića iz DNS-a.

– Sve dok budu radili u interesu ovog mjesta, ja ću ih prihvatati i biti sa njima. Najsretniji bi bio kada bi svih 15 odbornika bili zainteresovano za opšti napredak Ljubinja – rekao je tada Krunić.

Najviše odbornika u SO Ljubinje ima SDS pet, a slijedi ga DNS sa četiri odbornika.

Krunića izbacili iz DNS

Podsjećamo da je načelnik Ljubinja Darko Krunić, na zahtjev stranačkih kolega, isključen iz DNS. Opštinski odbor DNS Ljubinje zatražio je od vrha stranke isključenje Krunića i njegovog zamjenika Marka Gordića uz obrazloženje da već duže vremena ne poštuju stranačku disciplinu, te da su iznevjerili volju onih koji su ih izabrali.

Predsjednica Skupštine opštine Ljubinje Persa Klimenta ranije je napustila SNSD i djeluje kao nezavisni odbornik, uz objašnjenje da je razlog neslaganje unutar partije.

Prihvati notifikacije