Kultura

Ponovo u Banjaluci: Sajam knjige otvorio vrata za sve ljubitelje pisane riječi

Nakon prošlogodišnje pauze zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, 26. međunarodni sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske“ večeras je u Sportskoj dvorani “Borik“ ponovo otvorio svoja vrata za sve ljubitelje pisane riječi.

Ponovo u Banjaluci: Sajam knjige otvorio vrata za sve ljubitelje pisane riječi
FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA

Sajam je besjedom otvorila banjalučka književnica Tanja Stupar Trifunović, koja je istakla da je svaki sajam svečanost, i prisutne podsjetila zašto su knjige važne i zašto uvijek treba da im pripada značajno mjesto u našim životima.

Otvaranju Sajma prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je rekao da je Grad uvijek pokrovitelj i podrška ovoj manifestaciji.

– Danas je dvorana “Borik“ sjajno mjesto gdje mnogi izdavači mogu da predstave važne knjige, nova izdanja, da pisci dodatno promovišu svoj rad i stvaralaštvo i očekujem da će veliki broj ne samo Banjalučana, nego i gostiju posjetiti ovaj sajam – kazao je gradonačelnik, dodajući da je ovo mjesto susreta, ugodnih i važnih razgovora o temi knjiga i svega onog što može da se nauči iz njih.

FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA

Iako je danas vrijeme interneta, modernih tehnologija i društvenih mreža, gradonačelnik kaže da je ipak posebna čar kada čovjek ima knjigu u ruci.

– Knjiga je nešto što niko ne može da potisne, a ovaj sajam dodatno učvršćuje značaj knjige i kod mladih, ali i onih čitalaca koji svih ovih proteklih godina posjećuju ovu važnu sajamsku manifestaciju – rekao je gradonačelnik.

Na pitanje novinara „šta trenutno čita“, gradonačelnik je odgovorio da je riječ o djelu „Politička odgovornost“.

– Odgovornost čovjeka nije samo u profesiji koju ima, nego on ima i širu odgovornost u smislu da se svi trebamo uključiti u društvene tokove. „Politička odgovornost“ kaže da ako imate moć da odlučujete i moć znanja, veoma je važno da imate i moć savjesti jer bez savjesti, moć znanja može biti pogubna – prepričao je gradonačelnik ukratko temu djela koje trenutno čita.

Inače, Sajam knjige će trajati do 20. septembra, a radno vrijeme biće od 10 do 21 čas, osim posljednjeg dana, kada će biti otvoren do 18 časova. Ulaznica košta jednu konvertibilnu marku.

Prihvati notifikacije