Svijet

POPISANA ŠTETA Razorna eksplozija u Bejrutu uništila više od 85.000 OBJEKATA

Libanska vojska saopštila je u subotu da je završila raščišćavanje i procjenu štete u bejrutskim četvrtima uništenim u eksploziji početkom avgusta, rekavši da je popisala 85.744 oštećene "jedinice", među kojima su kuće, bolnice i škole.

POPISANA ŠTETA Razorna eksplozija u Bejrutu uništila više od 85.000 OBJEKATA
FOTO: NABIL MOUNZER/EPA

Tragična eksplozija dogodila se 4. avgusta u luci u glavnom gradu Libana pri čemu je poginulo 190 i povrijeđeno 6.500 ljudi, a 300.000 je ostalo bez krova nad glavom.

Vojska ujedno dodaje da i dalje traga za devet osoba koje se vode kao nestale, među njima petoro Sirijaca, troje Libanaca i Egipćanin.

Što se tiče štete, navodi da su “popisane 85.744 oštećene jedinice”, što obuhvata pojedinačne prostorije (60.818 stanova i 962 restorana) te veće zgrade (19.115 ustanova i trgovačkih društava, 12 bolnica i 82 školske ustanove).

Tu je i 1.137 arheoloških lokacija, to jest zgrada koje su pod zaštitom ili su vezane uz lokalnu tradiciju.

Vojska je izračunala da je slomljeno 550.000 kvadratnih metara stakla i oštećeno više od 108.000 unutrašnjih vrata.

Nema dodatne istrage

Ovaj pregled sitaucije je “dovoljan i donatori ne moraju da sprovode dodatnu istragu”, rekao je vojni zvaničnik na konferenciji za novinare u Bejrutu, prenosi Indeks.

Nakon eksplozije humanitarna pomoć je stizala iz cijelog svijeta, a u posjetu su došli i mnogi strani zvaničici, posebno francuski predsjednik Emanuel Makron koji je Liban posjetio 6. i 31. avgusta.

Pročitajte još

Pod pokroviteljstvom Francuske i UN već je 9. avgusta održana međunarodna konferencija za pomoć Libanu na kojoj su se učesnici obvezali da će direktno izdvojiti više od 250 miliona evra za libanski narod, pored državnih ustanova koje optužuju za korupciju.

Povodom svoje druge posjete, Makron je najavio da će da organizuje još jednu donatorsku konferenciju krajem oktobra u Parizu.