Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POPLAVE SU PROŠLOST Završen projekat smanjenja poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Projekat „Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“ okončan je danas, završetkom poslova u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola vrijednih 1,26 miliona KM.

Ovo je jedna od ukupno 14 opština u slivu Vrbasa, počev od Dodnjeg Vakufa, Jajca, Banjaluke do Gradiške i Srpca. Radovi su realizovani u okviru UNDP projekta finansiranog od strane Globalnog fonda za okoliš (GEF) u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

Partneri u projektu su opštine koje su obezbijedile 40 odsto troškova.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške i Srebrenka Golić ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske te Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH istakli su da je Projekat „Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“ uspješno proveden u svim opštinama.

– Okončanjem poslova u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola koja je veliko gradilište, gdje su investirani milioni KM, neće više biti opasnosti od poplava. Time je i rizik za ulagače ovdje isključen, što za našu sredinu otvara nove razvojne perspektive – kazao je gradonačelnik Adžić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Projekt ima za cilj da pruži podršku vlastima u BiH na svim nivoima da se prilagode rizicima od poplava kroz primjenu novih tehnologija koje će omogućiti ekonomske aktivnosti otpornije na klimatske promjene, smatra resorna ministrka Srebrenka Golić podsjećajući da su ključni poslovi u ovom projektu urađeni 2015. godine.

U sklopu ovog projekta pored radova u Gradiški, realizovano je još 20 mjera smanjenja rizika od poplava u 10 opština sliva rijeke Vrbas.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO