Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POPULARAN OBROK Kako da napravite originalnu Cezar salatu

Zabava
Autor:

Foto: Profimedia

Cezar salata danas je jedna od najpopularnijih obrok salata i svi znaju koji sastojci idu u nju. Međutim, to uopšte nije miks koji je zamislio njen tvorac.

Cezar salata pravi se od rimske zelene salate, krutona (ostaci starog hljeba), prepečene slanine, grilovane piletine isjeckane na komade, parmezana, a poseban šmek daje joj specijalni Cezar dresing. Ima tu prostora i za improvizaciju i svaki kuvar ima svoju verziju Cezar salate, ali sve su veoma udaljene od tradicionalnog recepta koji se pripisuje Cezaru Kardiniju, italijanskom emigrantu koji je držao restorane u Meksiku i SAD.

Legenda kaže da je Kardinijeva kuhinja jednog ljetnjeg dana 1924. ostala bez zaliha, a došli su mu važni gosti.  Nije želio da ih ostavi gladne, pa je napravio obrok od onoga što je imao – zelene salate, bijelog luka, krutona, parmezana, maslinovog ulja, jaja i vorčester sosa. Jeli su je prstima, zapravo pomoću listova zelene salate. I svidjela im se toliko da je ubrzo postala restoranska senzacija, a recept se proširio svijetom.

Kako to obično biva, i uz ovu priču ide kontroverza – iako je salata ponijela Cezarovo ime, postoji verzija po kojoj je nije spremio Kardini, već neko od njegovih zaposlenih, ili čak njegov brat Aleks s kojim je držao restoran u Tihuani. Aleks je kasnije u svojim restoranima u Meksiko Sitiju služio jelo pod nazivom “Originalna Aleks Kardini Cezar salata”, a glavna razlika je što je Aleks dodao sardele u “standardnu” Cezar salatu.

Vremenom, u Cezar salatu su ušle piletina i hrskava slanina, bez kojih danas ne možemo ni da je zamislimo, mada, ispada da su ključni sastojci zelena salata, krutoni i specijalan sos, koji se sad može kupiti i gotov.

(Noizz.rs)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO