Magazin

POPULARNA FUNKCIJA Noćni režim telefona nije toliko efikasan za dobar san

Noćni režim rada naših pametnih telefona, poznat i kao "Night Mode", posljednjih godina je veoma rasprostranjen i sve više se koristi.

Žena gleda telefon u mraku
FOTO: FREEPIK

Proizvođači nerijetko ističu kako on poboljšava kvalitet sna tako što filtrir plavu svjetlost, čime smanjuje naprezanje očiju. Nedavna istraživanja, međutim, sugerišu da ova tehnologija možda nije baš toliki spasilac sna i vida kao što smo se nadali.

Noćni režim funkcioniše tako što mijenja temperaturu boja ekrana telefona, pomjerajući je ka toplijim tonovima crvene i žute, udaljavajući se od hladnije plave. Razlog njegovog nastanka je to što izlaganje plavoj svjetlosti tokom večeri i noći može da potisne proizvodnju melatonina, ključanog hormona za regulisanje ciklusa spavanja i buđenja.

Istraživači sa Univerziteta Brigam Jang (BYU), iz američke države Juta, sproveli su studiju u kojoj su istraživali efikasnost noćnog režima rada pametnih telefona. Učesnici su bili podeljeni u tri grupe: jedna je koristila noćni režim pred spavanje sedam noći zaredom, druga nije. Treća, kontrolna grupa, potpuno se uzdržavala od upotrebe telefona prije odlaska u krevet.

Žena gleda u telefon
FOTO: 1000+ FREE STOCK VIDEO FOOTAGE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Istraživači su pratili i upoređivali kvalitet sna ljudi iz svake od grupa. Iznenađujuće, nisu primjerili značajnu razliku u kvalitetu sna između učesnika istraživanja koji su koristili noćni režim, onih koji su ga onemogućili i onih koji su u potpunosti izbegavali upotrebu telefona pred spavanje, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Sleep Health.

Takav rezultat istraživanja dovodi u pitanje pretpostavku da sam noćni režim može značajno da utiče na poboljšanje sna.

Pročitajte još

Vođa istraživačkog tima, profesor Čed Džensen, kaže da postoje dokazi koji sugerišu da plavo svjetlo zaista remeti obrasce sna. Međutim, u studiji se ističe da upotreba telefona vjerovatno ima širi uticaj na san od samog emitovanja svetlosti, odnosno da djeluje kao mentalna i psihološka stimulacija. Bez obzira na boju ekrana, upotreba telefona pred spavanje može biti jednako ometajuća za san.

Glavni zaključak studije glasi da postizanje optimalne higijene sna zahtjeva više od oslanjanja na funkcije telefona kakav je noćni režim. Za bolji san, najefikasnije bi bilo potpuno isključiti uređaje i izbjegavati ekrane – najmanje sat vremena prije odlaska na spavanja. To omogućava organizmu da se na prirodan način opusti i pripremi za spavanje.

I pored toga što noćni režim zaista može da ponudi izvesnu udobnost i ublaži naprezanje očiju, efikasnija strategija za postizanje zdravog sna podrazumeva izbjegavanje upotrebe ekrana u vremenu prije odlaska na spavanje, piše Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu