Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Popularna književnica iz Mostara opisala STANJE U ZDRAVSTVU: “Ovdje gdje živimo, nije stvar u bolnici, nego u umobolnici”

Društvo
Autor:

Foto: Facebook

Popularna književnica i blogerka Martina Mlinarević Sopta, koja se u posljednje vrijeme bori s agresivnim rakom dojke, u više je navrata opisala apsurdnost situacije u zdravstvu u BiH.

Osvrćući se na stanje u bolnicama Martina iz vlastitog iskustva progovara o umiješanosti politike u sve pore života, pa tako i zdravstvo, prenosi Bljesak.info.

Jednim od posljednjih statusa na svom Fejsbuk profilu zaintrigirala je javnost.

Primite najljepse pozdrave iz bolnice u Juznom logoru. Za sve vas koje jebe zemljopis da ne kazem geografija, bolnica u…

Gepostet von Martina Mlinarević Sopta am Dienstag, 22. Januar 2019

– Primite najljepše pozdrave iz bolnice u Južnom logoru. Za sve vas koje j… zemljopis da ne kažem geografija, bolnica u Južnom logoru se nalazi u Mostaru. Mostar je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, da ne kazem županiji. Narečeni kanton, takozvana županija je u Federaciji BiH, koja je u državi Bosni i Hercegovini. Taj š….. Svemira ako ste sretni gledate iz daljine, a ako baš i niste, onda ste u regionu, regiji, i nije ni kod vas ništa bolje….  “ , navodi Sopta i dodaje da hitno mora na operaciju.

– Hitno mi je potrebno uklanjanje jajnika, jajovoda i popratne kinder jaje tematike. Jer hormonalna terapija kemijskom kastracijom ne funkcioniše, a rak mi u mene hormonski ovisan… Elem, (e ne znam kako da to prevedem za druge županije) moj ljekar je u Južnom logoru, HNK …. Tu naime nastupa š….. Svemira sa svim svojim nebulozama. Naime, ja kao stanovnik Zapadno-hercegovačke županije mogu ići na lijecenje u KB Mostar takozvani Bijeli Brijeg iako je to Hercegovačko-neretvanska županija, ali ne mogu ići na liječenje u bolnicu dr. Safet Mujkic takozvani južni logor JER je to Hercegovčko-neretvanski kanton. Jestel me upratili? Ukratko – Bijeli Brijeg je na desnoj, zapadnoj obali Mostara.  Južni logor na lijevoj, istočnoj obali Mostara.  Zašto su za jaja, jajnike, jajovode i Kinder jaja za mene referentniji na Bijelom Brijegu, osim što tamo mogu hrvatske ruke odsjeći hrvatske jajnike, drugog objašnjenja nema. Ah da, lafo sporazum…  Moja županija ima lafo sporazum sa drugom županijom, ali samo za jednu bolnicu. Ovaj put na Bijelom brijegu. Te je jedini odgovor Zavoda na pitanje zašto se ne mogu operisati podjednako i tamo i ovamo – zašto biste išli u Južni logor ako ima bolnica na Bijelom Brijegu i ako tamo to rade? Zato što želim. Zato što od dvadesete godine radim, imam sve godine neprekidnog radnog staža, uplaćujem zdravstveno i j….. markice, sve do ove posljednje godine s mojom bolesti otkad sam osiguranik biroa, ja kao stanovnik ove zemlje, njen građanin, koji redovno uplaćujem sva potraživanja, imam pravo da se operišem gdje želim. Po kojem zakonu stanovnik ZHŽ… može da se operiše na desnoj obali Mostara, ali ne moze na lijevoj? Koliko mirovnih sporazuma je potrebno potpisati da bih svoje jajnike ostavila na istočnoj obali?

Primite najljepše pozdrave iz bolnice u Južnom logoru. Predivni ljudi brinu o meni, i sestre i doktori. Ali prema trenutnoj situaciji, jer “sporazum” ne postoji, jer mi jajnike podjednako mogu odsjeći i na zapadnoj obali, moju operaciju će očigledno finanansirati moji jajnici, da ne kažem lično, iz vlastitog džepa, da ne kažem sopstvenog. Dakle, isto sam ih mogla cepnuti i u Americi i Zagrebu. Zavod za zdravstveno moje županije po retardskim zakonima ove zemlje ne može me uputiti ovdje gdje jesam. Ovdje gdje jesam – jesam sama, svojom voljom, praktički dala jaja da mi padnu za domovinu. A domovina, burazeru, domovina je tamo gdje ti je dobro. I zato ne okreći se, gdje god si otišao. Ovdje gdje živimo, nije stvar u bolnici, nego u umobolnici. Umobolnici duha.  Sumraku politike…. Porazu ljudskosti…”

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO