Svijet

POPUNJENI BOLNIČKI KAPACITETI Hrvatski ljekari u apelu građanima poručili: POMOZITE NAM

Hrvatski ljekari okupljeni u četiri udruženja ocijenili su epidemiološku situaciju u zemlji kao veoma ozbiljnu i pozvali građane da im pomognu u borbi za stavljanje korona krize pod kontrolu.

POPUNJENI BOLNIČKI KAPACITETI Hrvatski ljekari u apelu građanima poručili: POMOZITE NAM
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

U saopštenju dostavljenom medijima, hrvatski ljekari su upozorili da su u Zagrebu još juče popunjeni svi bolnički kapaciteti.

Istakli su da je situacija slična i u drugim gradovima u Hrvatskoj, gdje su skoro popunjeni kapaciteti bolnica.

– U slučaju daljeg nekontrolisanog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom novembra imaćemo više od 1.500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od korona virusa – poručili su ljekari.

Ukazali su da je veliki problem za održivost zdravstvenog sistema sve manji broj aktivnih ljekara i medicinskih sestara, jer i među njima, ističu, raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji.

Pročitajte još

– Broj zdravstvenih radnika je trenutno ograničen i nema načina da u kratkom roku značajno bude povećan – kaže se u saopštenju.

Poručili su i da je liječenje ljudi poziv ljekara, ali da je njihova odgovornost i da upozore sve građane na to da se Hrvatska nalazi u vrlo ozbiljnom treutku.

– Smanjimo rizik zaraze za nas i naše porodice. Mi, hrvatski ljekari, pozivamo vas da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje – poručili su oni.