Biznis

POPUST NA HIBRIDE BiH ukida carinu na uvoz električnih vozila

Carinska stopa od pet odsto na uvoz električnih automobila u BiH mogla da bude uskoro ukinuta, a na uvoz hibridnih vozila smanjena sa dosadašnjih 15 na pet posto.

POPUST NA HIBRIDE BiH ukida carinu na uvoz električnih vozila
FOTO: SRPSKAINFO

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine, izvještava portal Kapital.

– Svrha donošenja predmetne Odluke je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nultu carinsku stopu za automobile na električni pogon – naveli su u tom ministarstvu.

Pročitajte još

Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja.

Takođe, ovom odlukom bi se izvršila harmonizacija carinskih stopa koje se primenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda, istakli su u ministarstvu.

Carinske stope koje se ukidaju i smanjuju ne odnose se na robu koja je porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, precizira se u informaciji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije