Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PORAŽAVAJUĆE Jednu potrošačku korpu u Srpskoj NE MOGU DA POKRIJU dvije prosječne plate

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS u septembru je koštala 1.877 KM, a prosječna isplaćena neto plata u iznosu od 881 KM pokrivala ju je sa svega 46,94 odsto.

Najviše prosječne neto plate u septembru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja – 1.421 KM i bile su manje za 1,59 odsto u odnosu na avgustovsku platu, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 589 KM i bile su veće za 3,1 odsto u poređenju sa platom iz avgusta ove godine, podaci su Saveza sindikata RS.

Niske prosječne neto plate u septembru primili su zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu – 592 KM, zatim u oblasti umjetnosti zabava i rekreacije – 601, u građevinarstvu – 613, u trgovini – 645, te u djelatnosti poslovanja nekretninama – 651 KM.

Prosječna septembarska neto plata zaposlenih u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 677, a u prerađivačkoj industriji 693 KM.

– Navedene prosječne neto plate isplaćene u septembru ove godine, pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 31,38 odsto do 36,92 odsto. Ukupne potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust 2018. povećane su za 0,3 odsto.

U septembru ove godine, porodice u RS najviše novca trošile su za nabavku prehrane – 692 KM, za stanovanje i komunalne usluge 569, a za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM. Odjeća i obuća koštala je 138 KM, higijena i njega zdravlja 89, prevoz 200, a obrazovanje i kultura 82 KM.

Iz navedenih podataka jasno je da je imperativ vremena u kome živimo da se u RS što prije potpišu opšti i granski kolektivni ugovori, te povećanje plata i poboljšanje životnog standarda svim radnicima – poručuju iz Saveza sindikata RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO