Politika

PORUKA PRIŠTINSKOG PREMIJERA "Čak i da se SAD povuku, to ne bi bilo zbog takse"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne vjeruje da će američke trupe KFOR-a da napuste Kosovo, a smatra da, čak i ako se to desi, to neće biti zbog takse uvedene na robu iz Srbije i BiH.

PORUKA PRIŠTINSKOG PREMIJERA "Čak i da se SAD povuku, to ne bi bilo zbog takse"
FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Kurti smatra da američki KFOR ne bi trebalo da se povuče sa Kosova, prenio je RTS.

Vidjeli smo jednu želju sina predsjednika SAD, ali to nema nikakve veze sa stopostotnom taksom. Ako tu odluku donese američki predsjednik, ona još uvijek nije povezana sa taksom. Riječ je o smanjenju trupa koje su SAD izvršile i u Avganistanu i u Siriji – dodao je Kurti.

Kurti je juče na predizbornom skupu svoje stranke u Podujevu, gdje se očekuju izbori za predsjednika opštine, izrazio uvjerenje da bi Sjedinjene Države trebalo da “ostanu u svim oblicima države na Kosovu, uz ambasadu, ekonomiju, kulturu, odbranu i mi smo za snažno partnerstvo i savezništvo”.

– Ukidaćemo stopostotnu taksu, zamjenjujući je postepeno reciprocitetom. Uvjereni smo da je to pravi put i najracionalniji i najkorisniji pristup naše zemlje  – izjavio je Kurti.

Republikanski senator iz Džordžije Dejvid Perđu juče je napisao na Tviteru da Priština mora da uradi svoj deo posla i ukine takse nametnute Srbiji, kao i da bi SAD, ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo.

Donald Tramp Mlađi (43), najstariji sin američkog predsjednika Trampa, podržao je senatora Perđua i napisao da je saglasan sa tim stavom.

– Slažem se. Na Kosovu ima 650 američkih vojnika. Vrijeme je da ih vratimo kući – napisao je Trampov sin na Tviteru.