Svijet

PORUKA RUSKOM PREDSJEDNIKU Makron: Ruska vojna intervencija u Bjelorusiji NIJE POŽELJNA

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da nije poželjna bilo kakva vojna intervencija Rusije u Bjelorusiji.

PORUKA RUSKOM PREDSJEDNIKU Makron: Ruska vojna intervencija u Bjelorusiji NIJE POŽELJNA
FOTO: FRANCISCO SECO/EPA

On je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da Francuska ne želi da vidi ponavljanje onoga što se desilo u Ukrajini prije šest godina.

– Kao što sam imao mogućnost da to kažem Putinu, vjerujem da bi bilo kakva spoljašnja intervencija u Bjelorusiji, počevši od intervencije Rusije, izlazila iz bjeloruskog nacionalnog okvira – istakao je Makron.

Makron je naglasio da će nastaviti da razgovara sa Putinom o potrebi da se predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ubijedi da postoji potreba za posredništvom.

Lukašenko je suočen sa protestima koji traju već tri sedmice, nakon predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta. NJegovi politički protivnici ga optužuju za krađu glasova, što Lukašenko negira.

Putin i Lukašenko dogovorili su se ranije ove sedmice da udruže snage ukoliko dođe do prijetnje sa zapada.

Komentari predsjednika Francuske odnosili su se i na događaje nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča u prevratu 2014. godine, nakon čega je Rusija prisajedinila Krim.

– Ne želimo da se ponovi ono što se desilo u Ukrajini – dodao je Makron.

Prihvati notifikacije