Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PORUKA ŠKOTSKOG PREMIJERA “Dobili smo mandat za drugi referendum o nezavisnosti”

Svijet
Autor:

Foto: Andy Rain/EPA

Škotski premijer Nikola Stardžen poručila je danas britanskom kolegi Borisu DŽonsonu da treba da se fokusira na realnost i prizna da je Škotskoj nacionalnoj partiji dat mandat za drugi referendum o nezavisnosti.

Škotska nacionalna partija osvojila je proteklim izborima 48 od 59 škotskih mjesta u britanskom parlamentu, nakon čega je Stardženova intenzivirala zahtjeve za još jednim referendumom o nezavisnosti Škotske.

Džonson, čija je Konzervativna stranka osvojila 365 od 650 mjesta u parlamentu, rekao je Stardženovoj u jučerašnjem telefonskom razgovoru da se protivi još jednom glasanju o nezavisnosti.

Stardženova je rekla za “Skaj njuz” da je DŽonsonu prenijela da ima mandat da ponudi ljudima izbor.

– On je ponovio da se tome protivi-  rekla je Stardženova i dodala da izbori održani 12. decembra predstavljaju prekretnicu za Škotsku.

Stardženova je navela da Škotska želi drugačiju budućnost od one koju je izabrala većina u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i pravo da izabere vlastitu budućnost.

Ona je rekla da će Škotska uskoro pokrenuti postupak za dobijanje punih ovlašćenja za održavanje referenduma.

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. godine glasali da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, ali su na referendumu o “Bregzitu” 2016. godine izglasali da ostanu u EU. Većina engleskih i velških glasača podržala je napuštanje bloka.

Stardženova od tada tvrdi da Škotska zaslužuje još jedno glasanje o nezavisnosti, jer je praktično izvučena iz EU bez svoje volje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO