Društvo

Posao u crvenoj zoni: Suze žene koja je napustila intenzivnu njegu nikoga nisu OSTAVILE RAVNODUŠNIM

U kruševačkoj kovid bolnici od otvaranja u prosjeku je po 70 pacijenata sa teškom kliničkom slikom. O njima brinu iskusni medicinski radnici, ali i oni koji su prvi posao dobili baš u crvenoj zoni.,

Posao u crvenoj zoni: Suze žene koja je napustila intenzivnu njegu nikoga nisu OSTAVILE RAVNODUŠNIM
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJ

Teška i neizvjesna borba pacijenata i zdravstvenih radnika sa nepredvidivim virusom. Sa 26 godina, tek stečenom diplomom i odrađenim stažom Natalija Ristić nijednog trenutka nije bila u dilemi, piše RTS.

Pročitajte još

– U početku, dok se ne naviknete, malo je neprijatno, ali poslije toga zaboravi se na to. Kad se uđe u crvenu zonu onda se radi sve što treba da se pomogne pacijentima i ne razmišljam o tome – kaže dr Natalija Ristić za Blic.

A pacijenti su uglavnom nemoćni.

– Bude nam teško nakon svakog 24-časovnog dežurstva kada vidite u njihovim očima molbu za pomoć, to je jako teško, ali borimo se – navodi Tamara Dimitrijević, medicinska sestra anestetičar.

Početni strah je brzo prevaziđen, rad u skafanderima je postao rutina. Nemoć oboljelih i neprijatna tišina najveći su problem za zaposlene, a svako ozdravljenje nada, nagrada za požrtvovanost. Trenuci koji se pamte.