Biznis

Poskupljenja rastu svaki mjesec, pada i lira: Inflacija u Turskoj nevjerovatnih 73,5 odsto

Inflacija u Turskoj skočila je u maju na najviši nivo od 1998. godine, vođena rastućim cijenama hrane i energije, dok je ultra labava monetarna politika doprinijela slabljenju nacionalne valute lire.

Poskupljenja rastu svaki mjesec, pada i lira: Inflacija u Turskoj nevjerovatnih 73,5 odsto
FOTO: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT /EPA

Potrošačke cijene su porasle prošlog mjeseca u Turskoj za 73,5 odsto međugodišnje sa nivoa od 70 procenata u aprilu, objavila je danas državna agencija za statistiku, prenosi Blumberg.

Dvadeset ekonomista je u anketi njujorške agencije predviđalo u prosjeku stopu inflacije u maju od 74,7 odsto na godišnjem nivou.

U odnosu na april, turska inflacija je prošlog mjeseca porasla za skoro 3,0 procenta, što je niže od posječne prognoze ekonomista od 4,0 odsto.

Pročitajte još

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i energije, dostigla je 56 odsto.

Najveći pokretači skoka inflacije su cijene hrane i energije, usljed poskupljenja sirovina na globalnim tržištima do kojeg je dovelo pogoršanje situacije s ponudom i ruski napad na Ukrajinu. Turska je veliki uvoznik nafte, piše Blic.

Centralna banka Turske se za sada uzdržava od povećanja kamate nakon što je prošle godine smanjila referentnu stopu za ukupno 500 baznih poena. Umjesto pooštravanja monetarne politike, promoviše se politika koja ima za cilj povećanje korišćenja domaće valute i stavljanje privredi na raspolaganje dugoročnih investicionih kredita, što za posljedicu ima to da Turska bilježi jednu od najgorih stopa inflacije na svetu, navodi “Blumberg”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije