Gradovi

POSLA TEK NA KAŠIČICU Privrednike i zanatlije poslije korone zadesili novi problemi

Opština Ugljevik priprema mjere kojima će pomoći privrednicima sa ovog područja da prevaziđu posljedice pandemije virusa korona.

POSLA TEK NA KAŠIČICU Privrednike i zanatlije poslije korone zadesili novi problemi
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Nakon odluke Republičkog kriznog štaba u martu, u Ugljeviku su privremeno prestale da rade 73 preduzetničke radnje, koje su zapošljavale 160 radnika.

Posljedice trpe svi privredni subjekti, ali najugroženije su preduzetničke i zanatske radnje, koje praktično nisu radile. Jedna od njih je i cvjećara Draginje Šarić.

Odlukom Kriznog štaba naše opštine zatvoreni smo 15. marta. Razumijemo da se moralo to uraditi kako bi se izbjeglo širenje zaraze. Ali očekujemo i da nadležni sada nas razumiju i pomognu. Epidemija je završena, ali naše muke nisu. Nema svadbi, krštenja, matura, posla tek na kašičicu. A cvjećara treba isplatiti platu, izmiriti doprinose i dažbine. Svaka olakšica bi nam dobrodošla – kaže Draginja.

Oni koji su imali ugovorene poslove zaključene u prethodnoj godini trudili su se da ispoštuju dogovorene rokove isporuke. U takvoj situaciji bilo je preduzeće “Grajner” koje 98 odsto svojih proizvoda izvozi na zapadno evropsko tržište. Preduzeće proizvodi drvenu galanteriju i pločasti namještaj po narudžbi, a izvozi u Austriju, Njemačku i Švajcarsku.

Nova kriza

Strahuju da će za njih krizni period nastupiti narednih mesjeci, jer nemaju ugovorenu proizvodnju.

Direktor preduzeća Goran Jovanović kaže da se još realizuju poslovi ugovoreni u februaru, nakon čega je praktično sve stalo.

– Koliko znamo, u martu, aprilu, maju, nije bilo ni zainteresovanih kupaca u salonima sa kojima sarađujemo. Pitanje je i koliko su ljudi spremni sada, u vanredno vrijeme i dok se cijeli svijet bori sa ovom pošasti, da ulažu u novi namještaj – kaže ovaj ugljevički preduzetnik.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Radnici su zabrinuti za budućnost. Nadaju se da će rukovodioci firme uspjeti da ugovore poslovne aranžmane i za naredni period.

Radnik Radoje Petrović podsjeća da se ovo preduzeće na zahtjevnom ino-tržištu s konkurencijom izborilo prvenstveno kvalitetom i poštovanjem rokova.

– Naravno da strahujemo. Većini je ovo jedini izvor primanja. Neki školuju djecu, neki imaju kredite. Nadamo se da ćemo teškoće prevazići – ističe ovaj radnik.

Opština Ugljevik je u fazi pripreme posebnog projekta, koji će usmjeriti ka privredi i sanaciji posljedica izazvanih pandemijom. Direktna podrška privredi ogledaće se i u oslobađanju plaćanja određenih opštinskih i komunalnih naknada.

Podrška zapošljavanju

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Milorad Jovičić podsjeća da su iz lokalnog budžeta izdvajana sredstva za podršku zapošljavanju, i to za svako zaposleno lice po 2.000 KM, ali je sa ovom praksom posljednje tri godine prekinuto.

S obzirom na to da Agencija nema grant za podršku privrednicima, to pokušavaju da prevaziđu kandidovanjem projekata kod Evropske unije i uz IPA fondove, kaže Jovičić.

– Nastojimo da obezbjeđenjem lokacija u industrijskoj zoni i skraćivanjem administrativnih procedura olakšamo poslovanje privrednicima – kaže Jovičić.

Na području opštine Ugljevik zaposleno je 3.705 radnika. Od toga 168 preduzetničkih radnji zapošljava 290 radnika, dok su 94 privredna subjekta posao obezbijedila za 3.415 radnika.

Ohrabrujuće vijesti

Šef Kabineta načelnika opštine Ugljevik Radoslav Ostojić precizira da je opština Ugljevik planirala i plasirala 200.000 KM direktnih podsticaja privredi i poljoprivredi.

U ovoj godini su za te namjene planirali 350.000 KM, ali će sada ovaj grant biti povećan u skladu s novonastalim uslovima. Koliko će sredstava biti, na koji način će biti podijeljena i kojim korisnicima, još nije decidno utvrđeno.